shutterstock 525214216

Peiling! Maar 16% van de Nederlanders wil vechten voor ons land: 'We zijn verwend'

Binnenlandmei 07 2022, 12:30
Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts een magere 16 procent van de Nederlandse burgers bereid is de wapens op te pakken om ons land te verdedigen. Dit is historisch en internationaal een enorm laag percentage. Volgens 'experts' is de reden dat we verwend tot op het bot zijn. Dat klopt. Maar daar komt natuurlijk nog eens bij dat we decennialang te horen hebben gekregen dat patriottisme gevaarlijk is, en dat we continu te horen krijgen dat we ons moeten schamen voor onze cultuur en onze geschiedenis. Een volk dat zich schaamt voor het eigen verleden gaat natuurlijk niet het eigen land verdedigen.
Uit nieuw onderzoek van Motivaction, uitgevoerd op verzoek van het EU-programma Dit is de kwestie, blijkt dat minder dan één op de vijf Nederlanders bereid is ons land met de wapenen te verdedigen. Dat is een enorm laag aantal. In Frankrijk geldt dat namelijk voor 29%, in Amerika voor 44% van de burgers, en in landen als Oekraïne, Turkije, Griekenland, en zo verder is bijna iedereen bereid om het eigen leven te riskeren voor het moederland.
"Ik denk dat voor ons de ellende te ver weg is, waardoor we niet meer beseffen hoe waardevol het is waar we leven," zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk op Radio 1. Een ander, majoor Brouwers, zegt: "We hebben iets minder ik nodig, en iets meer wij." Wat hem betreft komt het dus door doorgeslagen individualisme. 

Patriottisme als gevaar

Vervolgens wordt Wim Berkelaar geciteerd. "We voelen alleen maar patriottisme in folklore," zegt die.
Natuurlijk zit 'm daar de kneep. Ja, Nederlanders zijn verwend. Maar dat geldt evenzeer voor Fransen en Britten, en zelfs voor Amerikanen. Dat alleen verklaart het dus niet.
Nee, wat er in Nederland gebeurd is de afgelopen decennia is dat mannen geen mannen meer mogen zijn (vechten is mannelijk, natuurlijk), dat we geïndoctrineerd zijn met haat, schaamte en afschuw voor ons eigen verleden en cultuur, en het allerbelangrijkste: dat patriottisme weggezet is als gevaarlijk. 
De gemiddelde Nederlander is er werkelijk van overtuigd dat patriottisme, laat staan nationalisme, een doodzonde is. Extreem gevaarlijk. Dan is het niet zo gek dat Nederlanders ook denken: 'Als mijn land wordt aangevallen, tja, vervelend, maar ik probeer wel te overleven met mijn gezin' in plaats van 'als dat gebeurt sta ik op en verdedig ik mijn land ten koste van alles!'
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dus nee, verrassend is het niet. Maar beschamend natuurlijk wél.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten