shutterstock 325232315

Twentse gemeente furieus! 'Kabinet DWINGT ons hotel te gebruiken voor asielzoekers. Dat wíllen wij niet'

Binnenlandaug 17 2022, 9:01
De gemeente Tubbergen in het noorden van Twente is woedend op het Rijk. Eerder kreeg de gemeente namelijk het verzoek om een asielzoekerscentrum te huisvesten. Dat zou dan kunnen in een daar staand hotel. Dat weigerde de gemeente. Nou, slecht nieuws: het Rijk heeft lak aan de gemeente en heeft gewoon een vergunning afgegeven voor het opvangcentrum.
Eerder vandaag berichtten wij dat de provincie Flevoland heel blij vertelde dat boerenbedrijven zijn opgekocht zodat er een centrum gebouwd kan worden om 'asielzoekers' in op te vangen. Nou, niet overal zijn ze daar blij mee. De gemeente Tubbergen in Overijssel (Twente, eigenlijk) werd namelijk gevraagd door het Rijk om een asielzoekerscentrum neer te zetten. Of, beter gezegd, om daar een hotel voor te gebruiken. 
Dat wilde Tubbergen niet. Niet zo gek natuurlijk, want dat soort centra zorgen steevast voor overlast.
Alleen is er een klein probleem. Het Rijk heeft lak aan de mening van de gemeente. Gisteravond laat hoorde Tubbergen namelijk dat de staat 'gewoon' een vergunning heeft afgegeven voor de opvang in hotel 't Elshuys.
"Staatssecretaris Eric van der Burg heeft aan de gemeente medegedeeld dat hij het COA opdracht heeft gegeven om het hotel ‘t Elshuys te kopen voor de exploitatie van een asielzoekerscentrum," aldus de gemeente. "Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren."
Goh, je gaat bijna denken dat er daar blijkbaar geen boeren zijn om (verplicht) uit te kopen, en dat ze het daarom maar in een hotel doen he?
"De gemeente is van mening dat de permanente opvang van statushouders en/of asielzoekers op deze locatie niet past binnen het huidige bestemmingsplan en dat een asielzoekerscentrum in Albergen niet in verhouding staat tot het aantal inwoners in onze samenleving," stelt de gemeente daarop terecht.
Nu wil de gemeente 'communiceren' met het COA en het Rijk over wat er precies gebeurt.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is duidelijk dat Tubbergen écht geen zin in dit opvangcentrum heeft. Maar ja, het lijkt erop dat die Twentenaren er eigenlijk niets tegen kunnen beginnen. Het Rijk wil het, en het Rijk bepaalt. Ook de mening van lokale burgers doet er niet toe voor Den Haag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten