Screen Shot 2022 11 13 at 201316

[Video] Paul Cliteur legt uit: excuus aanbieden voor slavernij is je reinste onzin

Binnenlandnov 13 2022, 20:22
Bij Ongehoord Nieuws heeft Paul Cliteur deze week geen spaan heel gelaten van de achterlijke beslissing van het kabinet om 'excuses' aan te bieden voor 'ons' slavernijverleden. Want, zei Cliteur, in ons land hebben we de overtuiging dat we excuses moeten aanbieden voor dingen die wij zelf verkeerd hebben gedaan. Niet voor dingen die door een ander gedaan zijn. Nee, ook niet als die 'anderen' onze voorouders zijn.
Dit is inderdaad natuurlijk een zeer goed argument tegen het domme slavernijexcuus van Rutte. "Ik geloof niet dat de regering excuses kan gaan aanbieden namens ons... deze samenleving is sinds de verlichting gebaseerd op het principe van individuele onschuld," aldus Cliteur. "Je bent verantwoordelijk voor wat je zelf doet en niet voor wat een ander doet."

🇳🇱 Paul Cliteur over slavernij: "Ik geloof niet dat de regering excuses kan gaan aanbieden namens ons ... deze samenleving is sinds de verlichting gebaseerd op het principe van individuele schuld, je bent verantwoordelijk voor wat je zelf doet en niet voor wat een ander doet."

425
Reply
In het geval van de slavernij betekent dit dus dat wij geen "sorry" kúnnen zeggen voor de daden van onze voorouders. Dat is gewoon onmogelijk - en op zijn beste ronduit belachelijk.
Maar het is nog iets anders... Het is namelijk ook onzinnig om een heel andere reden: de staat zegt "sorry" voor mensen wiens voorouders helemaal geen slaven gehouden hebben, en die op geen enkele manier dan ook geld hebben verdiend aan de slavenhandel.
Mijn 'voorouders' hebben welgeteld nul slaven gehouden. Sterker nog, zeker aan mijn vaders kant waren de voorouders Friese dorpelingen; mensen die het bepaald niet luxe hadden, en die op een gegeven moment - ten tijde van de industrialisatie - zelfs in pure armoede vervielen. Die mensen hadden geen cént te makken. Als iemand als slaven leefden dan waren zij het: vrije mensen in name only.
Hoe achterlijk is het om te denken dat deze mensen - mensen als ik - dan maar mee moeten betalen aan de 'schadeloosstelling' van 'nazaten van slaven'? Meer mesjogge dan dat wordt het niet. En het is nog eens extreem beledigend ook. Mijn voorouders aansprakelijk houden voor de slavernij? Mijn voorouders die met tot de knieën in de klei stonden om rond te kunnen komen? Om niet dood neer te vallen? Die houd je daar dan voor verantwoordelijk?
Schandelijk. Anders kan ik het niet zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten