[Video] Paul Cliteur legt uit: excuus aanbieden voor slavernij is je reinste onzin

[Video] Paul Cliteur legt uit: excuus aanbieden voor slavernij is je reinste onzin

Bij Ongehoord Nieuws heeft Paul Cliteur deze week geen spaan heel gelaten van de achterlijke beslissing van het kabinet om 'excuses' aan te bieden voor 'ons' slavernijverleden. Want, zei Cliteur, in ons land hebben we de overtuiging dat we excuses moeten aanbieden voor dingen die wij zelf verkeerd hebben gedaan. Niet voor dingen die door een ander gedaan zijn. Nee, ook niet als die 'anderen' onze voorouders zijn.

Dit is inderdaad natuurlijk een zeer goed argument tegen het domme slavernijexcuus van Rutte. "Ik geloof niet dat de regering excuses kan gaan aanbieden namens ons... deze samenleving is sinds de verlichting gebaseerd op het principe van individuele onschuld," aldus Cliteur. "Je bent verantwoordelijk voor wat je zelf doet en niet voor wat een ander doet."

In het geval van de slavernij betekent dit dus dat wij geen "sorry" kúnnen zeggen voor de daden van onze voorouders. Dat is gewoon onmogelijk - en op zijn beste ronduit belachelijk.

Maar het is nog iets anders... Het is namelijk ook onzinnig om een heel andere reden: de staat zegt "sorry" voor mensen wiens voorouders helemaal geen slaven gehouden hebben, en die op geen enkele manier dan ook geld hebben verdiend aan de slavenhandel.

Mijn 'voorouders' hebben welgeteld nul slaven gehouden. Sterker nog, zeker aan mijn vaders kant waren de voorouders Friese dorpelingen; mensen die het bepaald niet luxe hadden, en die op een gegeven moment - ten tijde van de industrialisatie - zelfs in pure armoede vervielen. Die mensen hadden geen cént te makken. Als iemand als slaven leefden dan waren zij het: vrije mensen in name only.

Hoe achterlijk is het om te denken dat deze mensen - mensen als ik - dan maar mee moeten betalen aan de 'schadeloosstelling' van 'nazaten van slaven'? Meer mesjogge dan dat wordt het niet. En het is nog eens extreem beledigend ook. Mijn voorouders aansprakelijk houden voor de slavernij? Mijn voorouders die met tot de knieën in de klei stonden om rond te kunnen komen? Om niet dood neer te vallen? Die houd je daar dan voor verantwoordelijk?

Schandelijk. Anders kan ik het niet zeggen.

Volg mij op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer