shutterstock 238898095

Brandbrief Internationaal Energieagentschap: 'Deze winter kan historische test voor Europese solidariteit worden'

Buitenlandjul 18 2022, 19:15
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft er weinig vertrouwen in dat EU-lidstaten op tijd hun gasvoorraden kunnen vullen. Zij pleiten voor het zo snel mogelijk terugdringen van gasverbruik en waarschuwen: "Deze winter kan een historische test voor de Europese solidariteit worden."
Het IEA spreekt van "code rood" en gelooft eigenlijk niet dat het nog mogelijk is om voldoende gas te krijgen zonder Rusland, meldt de NOS. De Europese Unie heeft vandaag bekendgemaakt dat Azerbeidzjan de komende jaren gas zal gaan leveren, maar dit is vooralsnog slechts een intentieverklaring én gaat op korte termijn sowieso niet genoeg zijn. En Italië heeft een deal met Algerije gesloten, maar dan zijn er nog tientallen EU-landen die niet zo'n deal hebben.
IEA-directeur Fatih Birol zegt dat de komende maanden cruciaal zijn, vooral omdat Rusland nu de gastoevoer verder af heeft geknepen. En we mogen er rustig vanuit gaan dat de Russen het gas niet meer richting de Europese Unie zal sturen, want waarom zou je de partij helpen die wapens levert aan Oekraïne en je financieel in een nekklem probeert te leggen?
Birol ziet het ook somber in en roept Europese leiders op om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om zich voor te bereiden op de winter. Bedrijven die minder energie verbruiken zouden wat hem betreft moeten worden gecompenseerd. En de klimaatdoelen moeten ook maar even opzij worden geschoven, want hij roept ook op om kolen-, olie- en kerncentrales zoveel mogelijk te laten draaien.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het frappante aan dit hele verhaal is dat het in schril contrast staat met wat hier in Nederland wordt beweerd. Energieminister Jetten heeft de kolencentrales weer op volle toeren laten draaien maar maakt zich verder nergens druk om. En de gasnetbeheerder Gasunie Transport Services houdt ook vol dat er deze winter geen gastekort zal ontstaan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In Duitsland lopen de gasreserves momenteel juist leeg en andere landen staan er ook niet zo goed voor. Het kan dus zomaar zijn dat Nederland aankomende winter 'uit solidariteit' andere landen bijspringt en zo alsnog de eigen burger enigszins in de kou zal laten staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten