4458143557 64e7cdd3a2 c

Russisch Gazprom stopt gaslevering aan grote klant in Europa wegens 'overmacht'

Buitenlandjul 18 2022, 16:00
Persbureau Reuters heeft een brief ingezien waarin staat dat het Russische Gazprom een grote Europese klant op de hoogte brengt van het feit dat zij geen gas meer zullen leveren. Gazprom doet een beroep op force majeure, oftewel overmacht.
Op 14 juli is de gaskraan dichtgegaan voor een grote Europese klant van Gazprom die gas ontving via de Nord Stream 1-pijpleiding. Iedereen hield al rekening met het afhaken van Russische leveringen aan Europa, vanwege groot onderhoud aan het Nord Stream-netwerk. Nu is het nog maar de vraag of het gas na de onderhoudsbeurt weer zal vloeien.
'Gelukkig' zijn de hoge piefen in Europa hard op zoek gegaan naar alternatieve energieleveranciers. De Italiaanse premier Mario Draghi maakte zojuist bekend dat Italië flink veel gas zal afnemen van Algerije. En voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft kennelijk een 'mooie' deal gesloten met Azerbeidzjan.
Nu is het alleen nog de vraag of Algerije en Azerbeidzjan het gat kunnen opvullen dat Gazprom achterlaat. Als dat niet lukt dan hebben de Duitsers grote problemen en zal Nederland ze uit de brand moeten helpen, terwijl we zelf mogelijk ook in zwaar weer terechtkomen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Voor de Europeanen gaat het sowieso een zure tijd worden, met name als het een strenge winter wordt. Algerije en Azerbeidzjan weten natuurlijk ook wel hoe hard we het gas in Europa nodig hebben en hoe krap de markt op het moment is. Zelfs als Brussel of de EU-lidstaten het voor elkaar krijgen om voldoende gas in te kopen en op te slaan, komt dat met een fiks prijskaartje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten