sergio mattarella and katalin novak 2023 09

-Cultuur onder Vuur- Hongaarse presidente: demografische crisis véél ernstiger dan klimaat

Buitenlandokt 07 2023, 17:00
De Hongaarse presidente Katalin Novák heeft deze week aan wereldleiders duidelijk gemaakt dat de demografische crisis als gevolg van lage geboortecijfers en vergrijzing een grotere bedreiging vormt voor de mensheid dan het klimaat.

Demografische ijstijd

Novák sprak tijdens de opening van de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens het Amerikaanse Centrum voor Gezin en Mensenrechten liet ze daar een ernstige waarschuwing horen: "Een groot deel van de wereld heeft, naast oorlog, te maken met een probleem dat het van binnenuit onderdrukt. In Europa en in sommige van uw landen is de demografische winter veranderd in een ijstijd. Als u dit probleem niet aanpakt, zal het in de nabije toekomst een onmetelijke impact hebben op onze economieën, samenlevingen en veiligheid."

Lof voor Elon Musk

Novák prees Tesla, SpaceLink en X CEO Elon Musk voor zijn stelling dat demografische achteruitgang een grotere bedreiging is voor de mensheid dan de klimaatcrisis. "Er wordt weinig aandacht besteed aan de echte en onomkeerbare verandering in de wereld," zei ze. "Als er geen kind is, is er geen toekomst. Wat heeft het voor zin om voor de aarde te zorgen als we geen kinderen en kleinkinderen hebben om het aan door te geven. Als kinderloosheid wijdverspreid raakt, als er minder kinderen geboren worden dan er sterven in onze landen, dan zal onze geliefde wereld, waarvan we denken dat die veilig is, in duigen vallen," zei ze.

Pro-gezinsbeleid

Novák noemde het werk van haar regering onder leiding van premier Viktor Orbán om grote gezinnen te promoten het eerste in zijn soort ter wereld, inclusief belastingvermindering voor grote gezinnen en financiële prikkels voor stellen om meer kinderen te krijgen. "Wij Hongaren zien de oplossing voor de demografische crisis in het versterken en ondersteunen van gezinnen. Ons doel is om een vol en gelukkig gezinsleven te hebben en alle kinderen te krijgen die jonge stellen willen," legde ze uit.

Pro-gezin goed voor economie

Novák had ook een repliek aan het adres van wie het pro-gezinsbeleid van haar land bekritiseren. "In het Europese systeem zijn wij degenen die het meest uitgeven aan gezinsondersteuning. Dit heeft de Hongaarse economie niet vernietigd. Integendeel, het versterken van gezinnen is positief in economische termen," zei ze.

Alleen ouders hebben recht op te voeden

Novák nam afstand van sommige standpunten van West-Europese landen met betrekking tot ouderlijke rechten. "Wij beschermen de vrijheid van ouders," benadrukte Novák. "Wij geloven sterk dat het recht om kinderen op te voeden niet toebehoort aan de staat, noch aan NGO's, noch aan de media, noch aan de kennisindustrie, maar aan de ouders."

Kinderen zijn investering in toekomst

Novak zei ook dat de bescherming van het gezin een positieve burgerlijke waarde heeft voor de hele samenleving. "Iedereen die een kind heeft, is bereid om op elk moment te vechten om ervoor te zorgen dat hun kind in vrede en vrijheid kan leven. Families geven hun waarden door van generatie op generatie, ondanks alle moeilijkheden, historische trauma's en uitdagingen," zei ze.

Bewustwording van demografische crisis

Novak noemde het werk van haar eigen land om het bewustzijn van de demografische crisis te bevorderen en oplossingen te ontwikkelen, waaronder de demografische top in Boedapest die vorige week werd afgesloten, de vijfde jaarlijkse top in zijn soort. De jaarlijkse conferentie die demografen, economen en pro-gezinsleiders van over de hele wereld bijeenbrengt, stuurde een "duidelijke boodschap", zei Novak.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we gepassioneerd en met volle overtuiging aan de kant van Hongarije. Jij ook? Steun ons dan! Want nergens in de media kun je dit pro-Hongarije geluid lezen. Nérgens. Doneer aan DDS en help ons het pro-Hongarije geluid te vertolken en pal te staan voor gezinswaarden.

Gezin: sleutel tot veiligheid

"Voorstanders van het gezin komen op voor hun waarden en belangen. Zelfs in een tijd waarin anti-gezin en anti-kind ideologieën op een ongekend offensief zijn. In feite, vooral dan. We erkennen dat het gezin de sleutel is tot veiligheid. Een sterk, verenigd en gezond gezin is een garantie voor veiligheid," besloot ze onder luid applaus.
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. Wij hebben het artikel met toestemming van Civitas gepubliceerd op DDS. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten