50591222733 b104b33b5d c

De Catalaanse president Pere Aragonès is bespioneerd door de Spaanse inlichtingendienst

Buitenlandmei 09 2022, 16:24
Sinds de ballingschap van Carles Puigdemont was de rust in Catalonië teruggekeerd. Daar lijkt verandering in te komen nu blijkt dat de huidige president van Catalonië Pere Aragonès is bespioneerd. Veel Catalanen willen zich afscheiden van Spanje.
Nu blijkt dat Pere Aragonès is bespioneerd door een inlichtingendienst wil hij dat er koppen gaan rollen in Madrid. Deze uitspraak is opvallend voor de man die er bekend om staat dat hij liever de dialoog verkiest boven harde acties. De geheime dienst CNI zou de beruchte spionagesoftware Pegasus hebben losgelaten op 63 personen in en rond de onafhankelijkheidsbeweging. Onder deze groep bevindt zich ook de president. Inmiddels heeft de CNI directeur in het Spaanse parlement laten weten dat deze vorm van spionage daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De Catalaanse president eist het ontslag van de minister van defensie, Margarita Robles, verantwoordelijk voor de inlichtingendienst CNI.
Deze rel kan nog weleens grote gevolgen hebben. De verhouding tussen Spanje en Catalonië leek in rustig vaarwater te komen. Dit schandaal kan de verhoudingen weer op scherp zetten en de Catalaanse onafhankelijkheidswens nieuw leven in blazen. Er kan door dit schandaal zelfs een kabinetscrisis ontstaan in Madrid. De partij van Aragonès is namelijk gedoger van het Spaanse kabinet en de extreemlinkse regeringspartij Podemos wil dat premier Pedro Sánchez minister Robles de laan uitstuurt.
Dit gebeurd dus allemaal in de EU. De EU dat een grote mond heeft over mensenrechten en vrijheden. Bij de Puigdemont zaak keek de EU ook weg. De vorige Catalaanse president Puigdemont werd door de Spaanse regering uit zijn ambt gezet nadat de Catalanen in een referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië kozen. En is gevlucht van Spanje naar België. Brussel kan niet weer het totalitaire beleid van EU-lidstaat Spanje negeren.

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten