shutterstock 335112563

Deug-ziekte bij Amazon Prime: Show van Clarkson wordt gecanceld na controversiële column

Buitenlandjan 17 2023, 9:00
Het cancelen van The Grand Tour en Clarkson’s Farm door Amazon Prime is een schande. Jeremy Clarkson, voorheen van Top Gear, is zijn programma kwijtgeraakt vanwege een harde column die hij heeft geschreven over Meghan Markle. In die column voor de Britse tabloid The Sun schreef hij onder meer dat hij niet kan wachten tot Markle 'naakt over straat' gaat terwijl boze omstanders allemaal beledigende opmerkingen naar haar hoofd slingeren en rotte eieren en tomaten naar haar gooien.
Het is waar dat Meghan en haar man Prince Harry wanstaltig behandeld zijn door Britse tabloits, maar het cancelen van de show van Clarkson is een overreactie. Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat hij refereerde aan Game of Thrones. Daarin onderging Queen Cersei deze behandeling. En daarnaast hóren columnisten voor ophef te zorgen.
Wat Clarkson schreef was niet bepaald aardig, maar dat hoeft een columnist ook niet te doen. Hij hóórt voor ophef te zorgen. Het feit dat Amazon zijn show heeft gecanceld zegt meer over de Deug-ziekte bij dat bedrijf dan over Clarkson. Amazon lijkt bang te zijn voor de mening van anderen en is snel geneigd om in te stemmen met de mainstream opinie in plaats van het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting.
Het is triest om te zien hoe een bedrijf zoals Amazon Prime zo snel cedeert aan de druk van cancel culture. Dit is een gevaarlijke trend die de vrijheid van meningsuiting ondermijnt en de samenleving verzwakt. We moeten ons blijven verzetten tegen deze tendens en ervoor zorgen dat meningsverschillen worden besproken in plaats van onderdrukt. Ja, óók als dit betekent dat bepaalde mensen zich 'beledigd' voelen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Overigens heeft Clarkson ook al uitgebreid excuses aangeboden op Instagram. Hij zegt dat hij zijn column niet herlas na het geschreven te hebben maar het verhaal zo, hop, indiende. Natuurlijk was het aan zijn redacteuren om hem tegen zichzelf te beschermen. De redactie van The Sun heeft de column uiteindelijk weliswaar online gezet, maar als ze dachten dat Clarkson zich iets te veel had laten leiden door de hitte van het moment, dan hadden ze hem dat duidelijk kunnen en moeten maken voor ze overgingen tot publicatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten