Filmpje! Salmam Rushdie: 'De vrijheid van meningsuiting moet zonder welke beperking dan ook zijn'

Buitenlandaug 14 2022, 15:59
Enige tijd geleden gaf Salman Rushdie een speech bij de University of Vermont. In die speech legde hij uit dat de vrijheid van meningsuiting honderd procent onbeperkt hoort te zijn. "Op het moment dat iemand zegt, 'ik steun de vrijheid van meningsuiting MAAR,' stop ik met luisteren," aldus Salman toen. Deze held van het vrije woord werd twee dagen geleden helaas aangevallen door een zieke extremist die de fatwa van de Ayatollah Khomeini probeerde uit te voeren.
Nu Salman Rushdie in een Amerikaans ziekenhuis voor zijn leven (en gezondheid) vecht is het tijd om eens te luisteren naar wat deze man zoal geloofde. Want als je dat doet besef je al snel dat deze man een absolute held was; een held die we tegenwoordig helaas maar weinig zien.
Want in de moderne tijd horen we steeds vaker dat we onze meningsvrijheid moeten "beperken." Stel je voor dat een ander zich beledigd voelt! Moet je je nou echt z´ø uitdrukken?! Kun je niet wat liever zijn?!
Nou, Rushdie had niets met dat soort ongein. Zoals hij in een toespraak bij de University of Vermont zei, wat hem betreft moet de meningsvrijheid onbeperkt zijn.
Over Charlie Hebdo zei Rushdie: "Zij vielen iedereen aan. Ze vielen moslims aan, maar ook de paus. Ze vielen Joden aan, ze vielen zwarte mensen aan, en witte mensen, en homo's en heteroseksuelen. Waarom? Omdat Charlie Hebdo mensen uitlachte. Dat was de strategie: grappen over mensen maken, over iedereen."
"En zo werd het ook gezien. Er werd van deze cartoonisten gehouden."
"En dus als ik nu iemand hoor zeggen, 'ik steun de vrijheid van meningsuiting MAAR,' dan houd ik op met luisteren," ging Rushdie verder. "Ik geloof in meningsvrijheid MAAR mensen moeten zich gedragen. Ik geloof in meningsvrijheid MAAR we moeten mensen niet overstuur maken. Ik geloof in de meningsvrijheid MAAR we moeten niet te ver gaan. Het punt is nu juist dat als je de meningsvrijheid beperkt, dat het dan niet meer vrij is. Het punt is dat het vrij is. Onbeperkt!"
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hoeveel mensen zijn er tegenwoordig nog met de moed om dit hardop te zeggen en om het zo openlijk op te nemen voor de meningsvrijheid?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten