shutterstock 2288616417

Grote onrust in Europa! Polen wil geen wapens meer aan Oekraïne leveren: 'Ze zijn als een verdrinkende man die anderen met zich meesleurt' (MET UPDATE!)

Buitenlandsep 21 2023, 9:00
De premier van Polen heeft zich opeens tegen Oekraïne gekeerd. En niet een beetje ook. Premier Andrzej Duda vergelijkt Oekraïne namelijk met een man die aan het verdrinken is en die mensen die hem willen helpen met zich meesleurt, diep onder water. Daarom houdt Polen nu op met de militaire steun aan Kiev. Het land gaat zich richten op de eigen veiligheid, niet op de veiligheid van corruptie regimes die eerst en vooral met zichzelf bezig zijn.
UPDATE! Bij Bloomberg wordt nu bericht dat, hoewel Polen niet blij is met Oekraïne, het land de wapens en ammunitie die het beloofd had wel degelijk nog naar Oekraïne brengt.
Het werd lang voorspeld door mensen die de geopolitieke situatie in Oost-Europa kennen, maar het is nu eindelijk echt zover. Ja, er is onrust tussen Polen en Oekraïne. Sterker nog, Warschau is keihard aan het breken met Kiev. Dat blijkt heel duidelijk uit uitspraken van president Andrzej Duda.
"Het is alsof we te maken hebben met een verdrinkend persoon," aldus Duda over het land dat hij tot voor kort nog gepassioneerd steunde. "Iedereen die ervaring heeft met het redden van een verdrinkend persoon weet dat hij extreem gevaarlijk kan zijn omdat hij je naar de diepte kan trekken. Hij heeft een onvoorstelbare kracht door de angst en de invloed van adrenaline. Dit stelt hem in staat om simpelweg de redder te verdrinken. Men zegt dat een verdrinkend persoon zich vastklampt aan strohalmen, en inderdaad, een verdrinkend persoon zal zich vastklampen aan alles wat hij kan."
Dit is, gaat hij verder, "een beetje zoals de relatie tussen Polen en Oekraïne. Is het nodig om op zo'n manier te handelen om zichzelf te beschermen tegen schade door een verdrinkend persoon? Natuurlijk moeten we vooral zo handelen dat we onszelf geen kwaad doen, want als een verdrinkend persoon schade veroorzaakt en ons verdrinkt, zal hij geen hulp krijgen. Dus we moeten voor onze eigen belangen zorgen en we zullen het effectief en besluitvaardig doen."

Geen Poolse wapens meer

Eén van de manieren waarop dit gebeurt is dat Polen nu ophoudt met het bewapenen van Oekraïne. Let wel, dat is een schokkende en belangrijke ontwikkeling. Polen was namelijk tot gisteren de meest gepassioneerde, felste voorstander van het bewapenen en onbeperkt steunen van Oekraïne. Ten koste van (bijna) alles. Ja, zelfs ten koste van het risico op een nieuwe Wereldoorlog.
"Oekraïne verdedigt zich tegen de brute Russische aanval en ik begrijp deze situatie, maar zoals ik al zei, we zullen ons land beschermen. We dragen niet langer wapens over aan 🇺🇦, omdat we nu Polen bewapenen," aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki op X
Er is hier heel veel aan de hand. Eén probleem is dat Polen en ander oost-Europese landen weggedrukt worden door de Oekraïense graanexporten. Dat zorgt voor serieuze problemen voor de Poolse boeren. Maar dat is niet alles.
In deze regio spelen ook geografische issues een grote rol. Een deel van Oekraïne behoorde historisch gezien toe aan Polen. Oekraïne is dan ook een kunstmatige staat. Het is deel Russisch (het oosten), deels Oekraïens (het midden), deels Pools (een deel van het Westen), en zelfs een deel Hongaars. Élke coalitie tussen Polen en Oekraïne zal in beginsel tijdelijk zijn - vanwege economische, geografische en zelfs vanwege culturele en politieke redenen.
Want onder Zelensky is Oekraïne opeens ook uitgegroeid tot een hotbed van Woke, een pusher van de belachelijke Klimaatagenda - in kort, tot een bastion van het WEF. Maar Polen is een conservatief, christelijk land. Hoe Woker Oekraïne gaat, hoe minder Polen zich geroepen voelt om samen te werken met Oekraïne.

Thierry Baudet reageert

FVD-leider Thierry Baudet is ondertussen bepaald niet verrast door deze ontwikkeling. Op X maakt hij duidelijk dat hij dit al van verre zag aankomen en er ook voor gewaarschuwd heeft.
"En weer krijgt FVD gelijk," schrijft Baudet. "Helaas duurt het steeds erg lang voordat de gevestigde partijen en journalisten in Nederland het door hebben."

En weer krijgt #FVD gelijk. Helaas duurt het steeds erg lang voordat de gevestigde partijen en journalisten in Nederland het door hebben. Stuur aan op vredesonderhandelingen. We roepen het al sinds 2015, toen we campagne voerden tegen het associatieverdrag: de NAVO-oorlog tegen…

David Sacks
David Sacks
@DavidSacks

Until recently, Poland was one of Ukraine’s strongest allies in the war. Now Polish President Andrzej Duda compares Ukraine to a desperate drowning person who can pull the rescuer down with them. pic.x.com/jzjiglp5rn

1.5K
Reply
Vervolgens pusht Baudet voor vrede. "Stuur aan op vredesonderhandelingen. We roepen het al sinds 2015, toen we campagne voerden tegen het associatieverdrag: de NAVO-oorlog tegen Rusland (op het grondgebied van Oekraïne) is extreem destructief voor Europa en bovendien onwinbaar," legt de FVD'er uit.
"Ga om tafel. Stop het zinloze bloedvergieten!"
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we VREDE én begrijpen we dat Oekraïne deze oorlog niet KAN winnen. Daarom spreken wij ons er al vanaf het begin tegen uit. Er moet vrede komen. Punt! Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS en versterk ons geluid!
Ongelooflijk genoeg is FVD nog steeds de enige partij die zo uitgesproken voor vrede pleit. De PVV wil Oekraïne weliswaar niet actief steunen, maar zegt het prima te vinden dat andere Europese landen dat wel doen, en dat de oorlog daar dus langer, langer, en langer duurt. FVD vindt dat niet. FVD wil vrede, en snel een beetje. Dat is in het belang van alle betrokken volkeren, en natuurlijk ook van Nederland. Dan kunnen we immers weer op een normale manier zaken doen met Rusland én we hoeven dan geen miljarden en miljarden belastinggeld naar Oekraïne te sturen, zodat dit geld gebruikt kan worden voor onze eigen mensen.
Blijkbaar zijn ze van zins om dat nu wel te doen in Polen. Wanneer volgen andere Europese landen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten