shutterstock 2132531481

Hilarisch RTL Nieuws: Oekraïens tegenoffensief is mislukt, maar wacht! Toch heeft Oekraïne gewonnen!

Buitenlandnov 03 2023, 17:00
Bij RTL Nieuws hebben ze zich weer eens compleet belachelijk gemaakt. De commerciële zender, die verdacht veel op een publieke omroep lijkt qua content, beweert namelijk met droge ogen dat het Oekraïens tegenoffensief op vreselijke wijze mislukt is... maar dat dit tegelijkertijd juist een grote zege is voor de Oekraïeners. Ja, echt waar.
Om te beginnen laat RTL weten dat er "geen heroveringen van belangrijkste steden in het door Rusland bezette gebied" zijn geweest na het begin van het "tegenoffensief." "Ook het beeld van Oekraïense tanks die door de Russische verdedigingslinie heen denderen, blijft nog altijd uit. De frontlinie is nauwelijks opgeschoven en de situatie in de loopgraven lijkt uitzichtloos."
Je zou dan denken: oké, RTL geeft dus toe dat het tegenoffensief mislukt is.
Nou nee! Zo ver willen ze daar niet gaan. Ze moeten immers wel NAVO-propaganda blijven verspreiden. En dat houdt in dat er stug volgehouden moet worden dat een Oekraïense eindoverwinning bijna bereikt is. Soortement.
"[V]an een mislukking kunnen we niet spreken," stelt RTL namelijk na dus eerst vastgesteld te hebben dat het offensief wel degelijk mislukt is omdat er geen overwinningen geboekt zijn. "Zo is de frontlinie ook nauwelijks opgeschoven in het voordeel van Rusland. En dat is opmerkelijk, vindt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif."
Vervolgens wordt De Kruif geciteerd die zegt: "Het offensief heeft zeker geen grote terreinwinsten opgeleverd, maar Oekraïne zit wel aan de goede kant van het scoreblad." Waarom? Omdat Rusland Oekraïne nog niet blijvend verslagen heeft.

Orde op zaken stellen

Maar wacht eens even, het idee van het tegenoffensief - dat Oekraïne wel even zou uitvoeren met Westerse NAVO-wapens én hulp (onder meer qua inlichtingen) - was niet dat Oekraïne niet verslagen werd door Rusland, maar om Rusland te verslaan. Kiev zou een geweldig tegenoffensief lanceren, de Russen zouden uit Oekraïne gegooid worden, en Moskou zou uiteindelijk moeten smeken om De Krim nog te mogen houden. (Het antwoord op die smeekbede zou dan "nee" zijn, trouwens)
Zo werd het ons verkocht in West-Europa. Oekraïne zou orde op zaken stellen. De Russen gingen niet slechts 'niet winnen,' nee, ze zouden verliezen. Oekraïne zou dat wel even voor elkaar krijgen.
Daar is - zoals RTL ook toegeeft - niets van terechtgekomen. Sterker nog, Oekraïne moet nu heel voorzichtig zijn dat het land niet nog meer grondgebied moet inleveren. De Russen wachten immers steeds op de winter; zij slaan toe in de vrieskou. Dit betekent dat ze heel binnenkort weleens met een eigen offensief konden komen. Een offensief dat Oekraïne mogelijk erg veel schade kan toebrengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten