screen shot 2023 06 24 at 084154

Mogelijke aanwezigheid Wagner-leider Prigozjin aan boord van neergestort of neergeschoten privévliegtuig

Buitenlandaug 24 2023, 9:00
In een vliegtuigcrash in Rusland gisteravond zijn alle tien de inzittenden van een privéjet omgekomen. Het toestel, dat onderweg was van Moskou naar Sint-Petersburg, stortte neer ten noorden van Moskou, in de nabijheid van het dorp Koezjenkino. Dit bevindt zich op ongeveer 350 kilometer ten noordwesten van Moskou. De Russische civiele luchtvaartdienst bevestigt de crash en meldt dat de passagierslijst de naam van Jevgeni Prigozjin, leider van Wagner, bevatte. Volgens meerdere bronnen is zijn lichaam ook geïdentificeerd. Rusland heeft dat echter nog niet officieel toegegeven.
Het toestel had zeven passagiers en drie bemanningsleden aan boord. De exacte oorzaak van de crash is op dit moment nog niet bekend en zal ongetwijfeld het onderwerp zijn van intensief onderzoek in de komende weken en maanden... Zij het dat vanaf het begin al gesteld werd dat het vliegtuig neergeschoten werd door luchtafweergeschut.
In de nasleep van de crash hebben zoek- en reddingsteams vanuit Rusland het wrak en de directe omgeving doorzocht. Volgens het Russische persbureau Interfax zijn er op de crashlocatie tien lichamen aangetroffen, wat overeenkomt met het aantal mensen dat volgens de passagierslijst aan boord was.
Interessant is dat naast Jevgeni Prigozjin ook de naam van Dmitri Oetkin, een andere topman van Wagner, op de passagierslijst stond. In beide gevallen geldt dat Telegram-kanalen van Wagner al hebben gezegd dat beide mannen dood zijn... maar dat de autoriteiten dat nog niet officieel bevestigd hebben.
De mogelijke dood van Prigozjin zal aanzienlijke gevolgen hebben, gezien zijn prominente rol binnen Wagner en zijn nauwe banden met de Russische staat. Wagner is een privé militair bedrijf, of huurlingenleger, dat betrokken is geweest bij verschillende buitenlandse operaties namens Rusland, waaronder in Syrië en Oekraïne.
Internationaal wordt er meteen al gewezen naar Vladimir Poetin, de Russische president, die hiervoor bevel gegeven zou hebben. Maar of dat zo is, is nog niet duidelijk. Wél weten we dat Poetin gelooft dat "verraad onvergeeflijk" is - een uitspraak die hij in het verleden deed... én dat hij de acties van Prigozjin met zijn mars naar Moskou inderdaad verraad noemde.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS hebben we ons als doel gesteld het mediakartel én het partijkartel te slópen. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want systeemoppositie wordt keihard gesloopt door datzelfde systeem. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en help ons het kartel aan te pakken!
Het zou dus bepaald niet verrassend zijn als Poetin achter de dood van de Wagner-baas zit - zeker niet als we bedenken dat hij de afgelopen twee maanden Wagner razendsnel ontwapend heeft en er dus voor heeft gezorgd dat het huurlingenleger nooit meer een dergelijke mars naar Moskou kan maken.
Aan de andere kant moet er ook rekening mee gehouden worden dat het een actie is van Russische officieren die zélf vonden dat ze een appeltje te schillen hadden met Prigozjin. In dat geval komen daar natuurlijk nieuwe vragen uit voort, bijvoorbeeld over de invloed en macht van Poetin. Kan het leger dit doen zonder zijn toestemming, zo ja, wat zegt dat over zijn invloed?
Maar dat het opzet was staat vrijwel zeker vast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten