shutterstock 661083988

Netanyahu vermijdt Europa op weg naar de VS om arrestatie te ontlopen

Buitenlandjul 10, 19:00
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn plannen om een tussenlanding in Europa te maken op weg naar de Verenigde Staten geschrapt. Dit besluit volgt op het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen hem heeft uitgevaardigd. De Israëlische publieke omroep meldde dat Netanyahu niet het risico wil lopen om op Europees grondgebied gearresteerd te worden.
In mei dit jaar verklaarde de hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, dat er voldoende bewijs is om Netanyahu, samen met de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-leiders, te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Alle EU-lidstaten hebben dit statuut ondertekend, wat betekent dat Netanyahu bij een tussenlanding in Europa een aanzienlijk risico zou lopen om gearresteerd te worden.
Het oorspronkelijke plan om in Europa te landen had een praktische reden. Het vliegtuig van de Israëlische premier is vanwege veiligheidsredenen niet in staat om een directe trans-Atlantische vlucht van Tel Aviv naar Washington D.C. uit te voeren met een groot aantal passagiers aan boord. Om deze logistieke uitdaging te omzeilen, heeft Netanyahu besloten om met een kleiner toestel en een beperkte entourage rechtstreeks naar de Verenigde Staten te vliegen. Hij zal naar verwachting op 24 juli een toespraak houden voor het Amerikaanse Congres.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
De aanklachten tegen Netanyahu en de andere betrokkenen zijn zwaar. Ze omvatten beschuldigingen van uitroeiing, het gebruik van uithongering als wapen, het onthouden van humanitaire hulp en het opzettelijk aanvallen van burgers. In de nasleep van de aanvallen door Hamas op 7 oktober vorig jaar, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en 250 mensen werden gegijzeld, vonden er hevige gevechten plaats waarbij duizenden slachtoffers vielen, voornamelijk in de Gazastrook.
De Israëlische regering reageerde eerder al verontwaardigd op de aanklacht van het ICC. Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz noemde het een "historische schande," terwijl Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet, sprak van een "misdaad van historische omvang." Ook oppositieleider Yair Lapid noemde de situatie een ramp. Hamas reageerde eveneens verontwaardigd. Een woordvoerder van de organisatie beschuldigde het ICC ervan de rollen van slachtoffer en beul om te draaien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten