Spanning aan de Poolse grens! Wit-Rusland stuurt enorme groep migranten, Polen stuurt 12.000 militairen versterking

Spanning aan de Poolse grens! Wit-Rusland stuurt enorme groep migranten, Polen stuurt 12.000 militairen versterking

Migranten in corona-tijd. Bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

De Poolse regering waarschuwt voor een mogelijke confrontatie met Wit-Rusland, omdat Wit-Russische grenswachten actief een grote groep migranten richting de Poolse grens stuurt. Polen heeft al 10.000 militairen gestationeerd aan de grens, maar voegt daar nu nog eens 12.000 militairen aan toe.

Deze streek van de Wit-Russische regering is misschien wel het meest opzichtige en meest duidelijke voorbeeld van de inzet van migranten als geopolitiek wapen. Het gaat hier namelijk om migranten vanuit het Midden-Oosten en Afrika, die in veel gevallen terug zijn gestuurd toen ze vanuit Wit-Rusland aanklopten bij Polen.

De Dagelijkse Standaard

Wit-Rusland lijkt echter de pech te hebben dat ze niet hoeven te rekenen op moralistische argumenten vanuit politieke partijen, waardoor dergelijke migranten alsnog binnen worden gelaten. Polen zet zonder pardon extra militairen in en Litouwen, die hetzelfde vreest, volgt het Poolse voorbeeld, meldt de NOS.

De enige hoop voor Wit-Rusland om van de migranten af te komen is door druk vanuit EU-lidstaten op Polen en Litouwen. De EU zelf is juist, ondanks al het gewauwel over mensenrechten, zelf ook druk bezig met strengere grensbewaking. En omdat Wit-Rusland de migranten actief aanspoort om deze kant op te komen, is de wil om ze op te nemen waarschijnlijk nóg kleiner. Het is hier namelijk overduidelijk dat het politieke motief van Wit-Rusland de boventoon voert, terwijl bij andere migrantenstromen nog het idee heerst dat de vluchtelingen uit eigen wil (of noodzaak) deze kant uitkomen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is nu dus aan Polen (en Litouwen) om Wit-Rusland niet in de kaart te spelen. Een harde confrontatie tussen Poolse militairen en Wit-Russische grenswachten is daarom te riskant, maar een te harde aanpak van de migrantenstroom ook. Als zij het nu verkeerd aanpakken dan kun je er donder op zeggen dat het moralistische gezever van EU-lidstaten (Nederland waarschijnlijk voorop) de boventoon gaat voeren. Dat zou betekenen dat Polen en Litouwen in een kwaad daglicht komen te staan, EU-lidstaten nóg meer asielzoekers op gaan vangen en Wit-Rusland deze 'slag' wint. En als dat eenmaal is gebeurd dan is het hek van de dam.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer