5890291803 12826aa2b5 c

Voormalig Chinese ASML-medewerker verduisterde gevoelige bedrijfsinformatie

Buitenlandfeb 15 2023, 19:30
ASML heeft in zijn jaarverslag bekendgemaakt dat een voormalige werknemer informatie over de technologie van het bedrijf heeft verduisterd. Het bedrijf heeft een onderzoek ingesteld. Op basis van de eerste bevindingen denkt ASML niet dat de verduistering 'van materieel belang is’ voor het bedrijf. Wel is het datalek gemeld bij de Nederlandse en Amerikaanse overheid, die de export van de technologie van ASML controleren.
De verduistering van technologie is een serieuze zaak, vooral in de chipindustrie. Het is van groot belang dat bedrijven hun intellectuele eigendom beschermen, omdat het de kern is van hun bedrijfsvoering. Het datalek bij ASML zal de exportbeperkingen richting China mogelijk verder aanscherpen en kan ook gevolgen hebben voor de samenwerking met andere bedrijven.
Het is nog niet bekend hoe de voormalige werknemer informatie over de technologie van ASML heeft kunnen verduisteren. Het is echter wel duidelijk dat bedrijven in de technologie-industrie zich moeten blijven inspannen om hun intellectuele eigendom te beschermen en om ervoor te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van het belang van geheimhouding en vertrouwelijkheid.
Vorige maand was ASML ook al in het nieuws vanwege een exportbeperking richting China voor de chipmachines van het bedrijf. De Verenigde Staten willen voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken. Vorige maand bereikten Nederland, Japan en de Verenigde Staten een akkoord over verdere beperkingen aan de types chipmachines die naar China mogen worden geëxporteerd.
Naast de verduistering bij ASML is er ook veel te doen rond TikTok, de app mag niet meer gebruikt worden door Nederlandse ambtenaren in verband met mogelijke spionage van de Chinese overheid. Het is niet duidelijk of het verbod alleen van toepassing is op werktelefoons of ook op privételefoons van ambtenaren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten