shutterstock 1461009344

Alarm bij de ANWB: elektrisch rijden wordt schier onbetaalbaar!

Economiefeb 21 2023, 8:00
De ANWB slaat alarm. Want - je gelooft het niet! - uit alle cijfers blijkt dat elektrisch rijden steeds duurden wordt. Dit komt door de stijgende prijzen van elektrische tijd zelf (d'oh!), maar ook doordat elektrische auto's hartstikke duur zijn. Schoon rijden wordt voor veel mensen dus onbetaalbaar - dit terwijl in Nederland alle auto's vanaf 2030 elektrisch moeten zijn. Schok!
Vanaf 2030 moeten alle auto's elektrisch zijn in Nederland. Maar zie! Opeens is er een enorm probleem: elektrisch rijden is namelijk schier onbetaalbaar aan het worden voor gewone mensen. De ANWB stelt nu zelfs dat als de overheid dit plan voor elektrisch rijden echt wil doorzetten, dat fabrikanten dan razendsnel goedkope modellen moeten gaan bouwen... én dat de overheid moet door blijven gaan met het geven van subsidies.
De hoge kosten worden veroorzaakt door: hogere aanschafprijzen, energiekosten én verzekeringspremies die uit de hand lopen. Sterker nog, die kosten nemen zo erg toe dat de 'voordelen' van elektrische wagens aan het verdwijnen zijn. Een voorbeeldje: waar het in 2021 43.249 euro kostte om een nieuwe elektrische auto te kopen betaalde je daar in 2020 gemiddeld 45.000 euro voor.
Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dit voor hele horden Nederlanders onbetaalbaar is. Sterker nog, de ANWB zegt dat er maar een stuk of 10 modellen beschikbaar zijn waar je minder dan 35.000 euro voor moet betalen. En nu komt het: volgens experts gaan er meer relatief goedkopere modellen bijkomen. Maar ook die 'relatief goedkopere modellen' worden feitelijk duurder... omdat de prijzen voor zaken als accu's enorm stijgen.
"Wij gingen er enkele jaren geleden eigenlijk vanuit dat elektrisch rijden goedkoper zou worden, omdat er steeds meer modellen bij komen," zegt de ANWB. "Maar we zien de kosten juist stijgen, terwijl mensen duidelijk minder te besteden hebben."
Het gevolg? De ANWB wil dat er absoluut een aanschafbelasting blijft bestaan - en die moet nog behoorlijk significant ook. Zo niet, dan wordt het voor heel veel mensen straks onmogelijk om een elektrische auto te kopen - dit terwijl dit soort auto's straks de enige keuze zijn.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Joh. Zo gek. En die wappies maar roepen - al jaren - dat het de uiteindelijke bedoeling is dat het gros van de mensen geen auto meer heeft; dat de meeste mensen alleen nog maar mogen reizen met de trein, tram, bus, scooter en fiets. Dit in een poging om het reizen van mensen zoveel mogelijk aan banden te leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten