Screen Shot 2022 08 18 at 104908


Dit zijn de populairste beroepen in Nederland

Economieaug 18 2022, 9:49
Op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het de moeite waard om dit artikel aandachtig te lezen. Heb je enig idee welke beroepen in ons land het meest populair zijn? Misschien ben je toe aan een carrièreswitch en kan de onderstaande informatie een bron van inspiratie zijn. Maar ook voor iedereen die zich goed voelt binnen de huidige arbeidssector is het leuk om informatie te vergaren over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Wellicht beschik je over talenten die je aan een beroep kunt koppelen dat je tot nu toe niet voldoende in beeld had.
Definitie van populair
Op de eerste plaats is het goed om even stil te staan bij de vraag wat precies bedoeld wordt met een populair beroep. Je kunt dit van twee kanten bekijken, namelijk vanuit de werkgever en vanuit de werknemer. Een goede graadmeter is te bekijken hoeveel vacatures voor een bepaalde functie op Werkzoeken.nl worden aangeboden. Dat zegt immers alles over de behoefte naar vaklieden. Uit het brede aanbod valt af te leiden dat in veel verschillende beroepsklassen banen aangeboden worden.  
Beroepsklassen
Laten we eerst eens kijken naar de vaakst voorkomende beroepsklassen in ons land. Met andere woorden: waar werken de meeste mensen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderscheidt meer dan vierhonderd beroepen die ondergebracht zijn in zogenoemde beroepsklassen. Drie van deze klassen zijn samen goed voor bijna de helft van alle werkenden in ons land: ïÄBedrijfseconomische en administratieve beroepen ïÄZorg- en welzijnsberoepen ïÄTechnische beroepen Voor alle drie deze beroepsklassen geldt dat er in het eerste kwartaal van 2022 sprake was van een stijging van het aantal werkenden ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de vergrijzing waarmee ons land nu en in de komende jaren te maken heeft.  
Veel gevraagde beroepen
Kijken we naar het aanbod aan vacatures in ons land, dan zien we zoals gezegd een zeer divers aanbod. Vrijwel in elke beroepsgroep is vraag naar nieuwe medewerkers. Natuurlijk zijn er wel uitschieters. Met name door de toename van het online winkelen is er veel vraag naar bezorgers, klantenservicemedewerkers en IT-specialisten. Ook op het gebied van human resource is onverminderd veel werk. Ben je opgeleid tot beveiligingsmedewerker of installateur? Dan zit je ook goed, want ook hiernaar momenteel veel vraag. De toenemende belangstelling voor kinderopvang zorgt bovendien voor meer vacatures voor pedagogisch medewerkers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten