Screen Shot 2022 09 28 at 140747

Waarom hypotheek met 4 aanvragers ?

Economiesep 29 2022, 7:00
De huizenmarkt op dit moment dwingt huizenkopers om samen te kopen. Er is 1 partij die dagelijks hypotheken regelt voor 4 personen. Omdat u met 2 personen nauwelijks  wat kan kopen biedt Lexwonen u een hypotheek aan tot maximaal 4 aanvragers. Gelukkig is hoger bieden niet meer de norm. Het enig wat er nu nog aan de hand is betreft de hoge hypotheekrente. Je kan met twee personen amper wat kopen.
Bent u gepensioneerd en zou u graag met 4 gelijkgestemde ouderen of vrienden een huis willen kopen? Lees hier maar de mogelijkheden over samen een huis kopen tot 4 aanvragers.
Met 4 personen huis kopen is makkelijker
Gaat u voor het eerst kopen met meerdere personen? U moet weten dat je al snel een miljoen kan lenen als 4 personen een huis kopen. Met 4 keer € 45.000,- aan inkomen en afhankelijk van de hypotheekrente zit al snel tegen € 1.000.000,- aan hypotheek. Omdat er op dit moment iets minder concurrentie is in de hogere prijsklasse heeft u daar méér kans.
Notaris en de koopakte
Let op dat er in de koopakte ook alle 3 of 4 de kopers vermeld staan. Vertel altijd duidelijk tegen de verkopend makelaar dat het om een aankoop gaat met 4 personen. Ga altijd voordat je een huis koopt naar de notaris om gezamenlijk alles te regelen. Wellicht brengt de een meer eigen geld of overwaarde in dan de ander.
De notaris is de aangewezen persoon om jullie te adviseren. Laat de notaris ook het erfrecht uitleggen. Wat gebeurd er dus bij overlijden. Hypotheek met 4 personen betekent meestal ook dat er huizen verkocht moeten worden. Omdat je slechts op 1 woning een overbruggingshypotheek krijgt moeten we eerst goed hypotheek berekenen. Let op, een startershypotheek met 4 personen is ook mogelijk.
Huis kopen met 4 aanvragers is uniek
Sinds 2018 is een woning kopen met 4 aanvragers mogelijk. Met meerderen een huis kopen betekent dat je tegenvallers makkelijker kan opvangen. Bij een hoge hypotheekrente kan je minder hypotheek krijgen. Koop je met 4 personen een huis dan kaan je dus veel meer lenen. Ook als je hoger moet bieden dan de vraagprijs dan zal je dit vaak met eigen geld moeten doen. Je kan namelijk nooit meer lenen dan de taxatiewaarde. Samen is het makkelijker kopen.
Voorbeelden van groepen die samen een huis kopen
 1. Ouders kopen een woning met eigen kind tot 4 personen
 2. Vrienden kopen samen een huis met 4 aanvragers
 3. Buren die samen 1 huis laten bouwen
 4. Broers en zussen die samen 
Samen met ouders een huis kopen
Een huis kopen met ouders kan met maximaal 4 aanvragers en iedereen is 100% aansprakelijk voor de totale hypotheeksom. Willen jullie vervolgens de eigenaarsverhouding wijzigen dan kan dat bij een notaris. Let op, voor de bank is iedereen wel 100% verantwoordelijk voor de gehele hypotheeksom ongeacht de eigendomsverhouding.
Samen met ouders een woning kopen betekent ook samen onder één dak wonen. Gaat op een gegeven moment iemand de woning verlaten? Vaak moet de woning dan verkocht worden. Iedereen heeft namelijk recht op een stukje overwaarde. Meestal kan je dat achteraf niet opnemen in een hypotheek. Vaak is niet de woningwaarde dan het probleem maar het overige inkomen.
Eerst hypotheek berekenen dan bezichtigen
Eerst hypotheek berekenen en dan woningen bezichtigen zodat alles vlekkeloos loopt. Laat ons ook vooraf weten welk huis u wil kopen. Je ontvangt van ons een woningwaarde indicatie zodat je weet wat je moet bieden. Hypotheek afsluiten met 4 personen lukt altijd, wel de gemeente vragen of jij met 2 families daar mag wonen. Met meerdere personen een huis kopen kan bij sommige gemeentes een probleem opleveren. Ga altijd voor zekerheid.
Hypotheek met 4 personen moet altijd om een andere woning gaan. Het is niet mogelijk om bij iemand in te trekken en samen dan met 4 personen eigenaar te worden. Gaat u dus met meerdere personen een huis kopen dan dient het ALTIJD om een andere woning te gaan die aangekocht gaat worden. Dus niet één woning waar al een van de medekopers al in woont.
Ga nooit zonder toestemming van de adviseur een huis kopen. Huis kopen met ouders vergt veel tijd. Weet u precies wat u kan lenen? Krijgt u toestemming om te gaan bezichtigen? Pas dan kunnen ouders en kind gaan bezichtigen.
Huis kopen met vrienden
Ook een woning kopen met maximaal 4 vrienden is dagelijkse kost. Als starter op de woningmarkt kan je toch helemaal niks kopen. Samen met een vriendin is het ook al lastig. Heb je nu 4 vrienden die per persoon € 2250,- bruto verdienen dan wordt het makkelijker.
Een huis kopen met vrienden kan dan voor een slordige € 600.000,-. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de rentestand.
Aflossingsvrij met vrienden
Een vriendenhypotheek kan ook gedeeltelijk aflossingsvrij. Jullie mogen maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij afsluiten. Het aflossingsvrije hypotheekrente gedeelte komt niet in aanmerking voor hypotheekrente aftrek.
Voorbeeld kopen met vrienden en verkoop huidige woning
Theo en Miranda hebben samen een eigen huis en willen graag met hun vrienden Joep en Michelle 1 groot huis kopen. Gezamenlijk kunnen ze op inkomen € 900.000,- aan hypotheek krijgen. Overwaarde huidige woning van Theo en Miranda € 300.000,- en van Joep en Michelle € 100.000,-.
Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek ?
Omdat op slechts 1 woning een overbruggingshypotheek mogelijk is bedraagt de maximale hypotheek € 900.000 en € 300.000,- overbruggingshypotheek is dus totaal € 1.200.000,-. Die € 100.000,- overwaarde van Joep en Michelle tellen niet mee. Komt u hypotheek tekort? Eerst huis verkopen van Joep en Michelle zodat dat geld binnen is. Dat geld kan dan gebruikt worden voor de hypotheek met 4 vrienden. Ook hier is het enorm belangrijk dat een notaris zaken regelt qua eigen inbreng.
Wat u moet weten als u met vrienden een huis koopt
U koopt samen met een vriend of familielid een huis, na goed overbieden, voor € 250.000,-. Na 10 jaar is de mogelijke waarde van die woning € 330.000,-. U heeft ondertussen € 80.000 afgelost dus het hypotheeksaldo na 10 jaar bedraagt € 170.000,-.  Gezamenlijke winst € 160.000,-. Per persoon is dat een slordige € 80.000 welke u gedeeltelijk kan gebruiken om ieder apart een woning te kopen. Het zal van de woningmarkt afhangen wat er te zijner tijd mogelijk is.
Mooie investering voor de toekomst. Dit is één van de reden waarom een stel vrienden of familieleden gezamenlijk een huis koopt. Andere reden is het eigen geld. Samen is er meer eigen geld aanwezig.
De andere reden is vrij simpel. Alleen of zelfs met 2 personen is het moeilijk om een huis te kopen. Huis kopen met maximaal 4 vrienden is mogelijk. De concurrentie op de huizenmarkt is een stuk lager omdat u in een hogere prijsklasse zoekt als vriendenstel. Net zoals ouder en kind hypotheek of de hypotheek met 4 broers of zussen.
Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen
 • Alle kosten met vrienden delen
 • Ruim wonen door meerdere inkomens
 • Hoge hypotheek mogelijk
 • Verplicht allen onder 1 dak wonen en ingeschreven staan op dat adres
 • Verhuren niet mogelijk
 • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie, agrarisch of gemengde bestemming
 • Bij verkoop de winst delen
Let op, wil je een huis kopen met vrienden dan is het weer mogelijk om te bieden met ontbindende voorwaarden. Ga nooit een bod doen zonder ontbindende voorwaarden. Lexwonen weet hoe het werkt als je met 4 vrienden een huis koopt.
Waarde van jullie droomhuis weten?
Waarde van het huis weten voordat u met vrienden koopt? Droomhuis gevonden? Bereken de woningwaarde met Lex Wonen. Wij helpen u tot aan de notaris.
Verrassend veel méér hypotheek met vrienden in 2022
Maak een huis kopen met vrienden niet te complex. Mocht iemand van de vrienden een eigen woning hebben gehad met een restschuld dan kan het erg complex worden. Achter elke aankoop schuilt een ander verhaal. Indien de intentie goed is dan helt lexwonen iedereen aan een hypotheek met 4 personen.
Koopt u samen met vrienden een huis dan kan u meer lenen dan als u alleen een huis koopt. Meer wooncomfort door groter te wonen en veel meer hypotheek mogelijk dan als u alleen een woning gaat kopen.
SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar kent. Maak wel goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris. Wij hebben dit nu al zeker 4 keer geschreven. Zonder advies van een notaris vooraf betekent grote risico’s op teleurstellingen achteraf.
Toetsrente van een hypotheek met vrienden strenger
Banken en geldverstrekkers gebruiken een toetsrente om de maximale hypotheek te bepalen. Lex Wonen hanteert strengere normen om de maximale hypotheek met 3 of 4 vrienden te bepalen. Door met vrienden samen een hypotheek te sluiten is landelijk wonen mogelijk.
Vriendenhypotheek met een lening ernaast
Met name jongeren hebben vaker kredieten lopen dan de oudere generaties. Zijn er teveel kredieten aanwezig dan kan het zijn dat wij de hypotheek met vrienden niet regelen. Het mag niet te complex worden. Met vrienden een huis kopen is anders dan als u alleen een huis koopt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten