Wat de vaste lensdrager niet weet over lenzen

Wat de vaste lensdrager niet weet over lenzen

Economiesep 19, 7:00
Ben jij een fervent lensdrager? Grote kans dat jij dan een routine voor jezelf hebt ontwikkeld om je lenzen in- en uit te doen, schoon te maken en tijdig te bestellen. Toch zijn veel lensdragers niet op de hoogte van een aantal belangrijke aandachtspunten die komen kijken bij deze vorm van oogverzorging.
Mogelijk sta je bijvoorbeeld niet stil bij vragen als: waar moet ik mijn lenzen weggooien? Zijn goedkope lenzen van mindere kwaliteit? Of: kan ik met mijn lenzen slapen? Wie zich niet voldoende inleest over het dragen van lenzen, kan schade aan zijn of haar ogen en het milieu veroorzaken.
Zijn goedkope lenzen van mindere kwaliteit?
Lenzen kopen veel mensen bij een opticien, waarbij er niet verder gekeken wordt dan deze aanbieder. Toch kan het interessant zijn om de aanbiedingen te bekijken bij een drogisterij of online aanbieder, omdat de prijzen van deze lenzen een stuk lager liggen. ‘Zijn deze goedkopere lenzen dan van mindere kwaliteit?’, kun je je afvragen. De lenzen in de schappen van de drogisterij worden uitgebreid getest en moeten aan strenge voorwaarden voldoen, waardoor de lagere prijs niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van de lens. Wel kun je ter discussie stellen of deze lenzen geschikt zijn voor jouw oog. Wie immers zachte daglenzen voorgeschreven heeft gekregen van de opticien, zoals Dailies Total 1, kan beter niet klakkeloos overstappen op een onbekend merk van de drogisterij.
Waar moet ik mijn lenzen weggooien?
Als jij al jaar en dag lenzen draagt, heb je zeer waarschijnlijk een routine voor jezelf ontwikkeld waarmee je makkelijk en snel je lenzen in en uit kan doen. Daardoor kan het echter voorkomen dat je te weinig aandacht besteedt aan de manier waarop je je lenzen uitdoet of weggooit. Uit Brits onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 20 procent van de lensdragers hun lenzen door de wc spoelt. Het is immers een makkelijk alternatief als er geen prullenbak in de buurt staat. Experts zijn echter duidelijk over deze handeling: niet doen! Lenzen worden namelijk gemaakt van plastic en zijn te klein om snel uit het rioolwater te filteren. Zodra het gefilterde rioolwater in de zee belandt, valt de lens in ontelbaar kleine stukjes plastic uiteen en vervuilen de microplastics het zeewater. Wees dus verstandig en houdt je lenzen bij je totdat je een prullenbak ziet.
Kan ik lenzen ’s nachts dragen?
Draag jij je lenzen niet overdag, maar ’s nachts? Als je nachtlenzen hebt, is dit uiteraard een goed idee. In de nacht laden je ogen door nachtlenzen namelijk als het ware op, waardoor je overdag scherp kunt zien. Wanneer je echter contactlenzen draagt voor overdag, is het van groot belang voor de kwaliteit van je ogen om deze voor het slapengaan uit te doen. Doordat de lens voor je oog zit en je oog gesloten is, kan zuurstof je oog minder goed bereiken. Op die manier vergroten je bloedvaten om alsnog zuurstof op te kunnen nemen of zuigt je lens zich vast aan je oog, met als gevolg een aantasting van het hoornvlies. Om ontsteking of andere schade aan je ogen daarom te voorkomen, is het als lensdrager cruciaal om je lenzen uit te doen voordat je naar bed gaat.
Plaats jij wel eens vraagtekens bij je vaste routine voor het dragen van je lenzen of speel jij voor eigen opticien? Voor iedere lensdrager is het aan te raden om regelmatig een bezoekje aan de opticien te brengen of de expert te raadplegen bij vragen over het dragen van je lenzen. Een goede kwaliteit van je ogen en oogverzorging is immers een groot goed, waar je niet aan wil tornen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten