48180208737 d7fbf9c096 c

Absurd! VVD wordt uit liberale Renew Europe-fractie geknikkerd vanwege kabinet met PVV

EUmei 22, 20:00
De VVD wordt na de Europese verkiezingen van 6 juni uit de liberale Renew Europe-fractie in het Europees Parlement gezet. Dit besluit is genomen na de beslissing van VVD-leider Yesilgöz om een coalitie te vormen met de PVV. Dit is onacceptabel voor veel Europese liberale leiders, waaronder Valérie Hayer van de Franse partij Renaissance en – hoe kan het ook anders – de doorgedraaide gek Guy Verhofstadt, prominent lid van de liberale fractie.
In een verklaring uitte Valérie Hayer scherpe kritiek op de samenwerking tussen de VVD en de PVV. "De PVV is gekant tegen alles waar wij voor staan inzake waarden, de rechtsstaat, de economie, het klimaat en natuurlijk Europa. Samenwerken met zo'n partij betekent dat men zich buiten onze waarden zet," aldus Hayer. Guy Verhofstadt, voormalig Belgisch premier, benadrukte dit sentiment door op X te schrijven: "Het is zwaar om te zien dat een liberale partij deze gevaarlijke, illiberale vergissing begaat."
De liberale fractie Renew Europe heeft samen met de sociaaldemocraten, Groenen en extreemlinkse partijen een verklaring ondertekend waarin zij beloven nooit samen te werken met ultrarechtse en radicale partijen. Hayer verklaarde dat de VVD met deelname aan de ultrarechtse coalitie een rode lijn overschrijdt. "Ik zal de dag na de verkiezingen ervoor zorgen dat deze waarden gerespecteerd blijven," zei zij.
Het besluit om de VVD uit Renew Europe te zetten, komt op een moment dat de liberale fractie een cruciale rol speelt in het vormen van een meerderheid in het Europees Parlement. Volgens recente peilingen zullen de christendemocraten en socialisten de grootste fracties vormen, waarbij Renew Europe en ultrarechtse fracties zoals de Europese Conservatieven en Identiteit en Democratie strijden om de derde plaats.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS bestrijden we de Machiavelliaanse Leviathan die we de EU noemen ELKE DAG opnieuw. De rest van de media aanbidden Brussel, wij niet. Vind jij ons tegendraadse geluid belangrijk? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de EU te ontmaskeren en te bestrijden.
Malik Azmani, lijsttrekker van de VVD bij de Europese verkiezingen schreef op X dat de VVD “niet wordt gedefinieerd door met wie we aan tafel zitten of met wie we samenwerken”. Hij benadrukte dat de VVD ondanks de coalitie met de PVV haar liberale principes behoudt en dat de Nederlandse context anders is dan die van andere landen. "De VVD is en blijft een liberale partij die thuishoort in de Europese liberale familie, die ze zelf mede heeft opgericht," aldus Azmani.
De situatie rond de VVD illustreert de bredere spanning binnen de Europese politiek, waar de opkomst van rechtse partijen en hun toenemende invloed op nationale regeringen zorgen baart bij traditionele politieke groeperingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten