frans timmermans 2022

Burgers en bedrijven draaien op voor de Klimaatobsessie van Frans Timmermans (PvdA): "Dit is het grootste klimaatwetgevingspakket in de EU ooit!"

EUapr 18 2023, 16:00
Het Europees Parlement heeft weer een stap gezet in de strijd tegen “klimaatverandering”. In een stemming is besloten dat Europese burgers en bedrijven meer gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dit wordt nu dus wettelijk vastgelegd en houdt in dat de Europese Unie in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990.
Het klimaatwetgevingspakket, dat onderdeel is van het grote klimaatpakket van de Nederlandse klimaatpaus Frans Timmermans, werd vandaag door het Europees Parlement goedgekeurd. Het pakket omvat wetten die klimaatkaders vastleggen. Een van de belangrijkste wetten in het pakket is de verdere aanscherping van het emissiehandelssysteem (ETS). Dit systeem werkt met CO2-rechten: een bedrijf mag alleen CO2 uitstoten als het daar de rechten voor heeft. Bedrijven kunnen ook handelen met de emissierechten, produceer je als bedrijf op een zuinige manier dan kan je je overige certificaten verkopen aan vervuilende bedrijven die juist die extra rechten hard nodig hebben.
Met de aanscherping van het emissiehandelssysteem komen er minder rechten op de markt, waardoor de prijs van CO2-uitstoot steeds hoger wordt. Na 2020 werd die prijs al aanzienlijk hoger. Het aantal emissierechten moet volgens de EU in 2040 compleet op nul staan. Het doel is dus om uiteindelijk alle emissies te stoppen. Een andere belangrijke wet in het pakket regelt dat bedrijven buiten de EU ook een steentje moeten bijdragen aan het verminderen van de uitstoot. Als zij producten in de Europese Unie willen verkopen moeten de bedrijven via een CO2 grensheffing (CBAM) betalen voor hun uitstoot. Zo wordt oneerlijke concurrentie tegengegaan.
De Europarlementariërs zijn natuurlijk allemaal weer bijzonder tevreden over het pakket en de besluiten die vandaag zijn genomen. "Dit is het grootste klimaatwetgevingspakket in de EU ooit. We nemen onze verantwoordelijkheid en brengen de CO2-uitstoot omlaag", aldus Europarlementariër Esther de Lange (CDA).
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Met de nieuwe wetgeving kunnen we er dus vanuit gaan dat alles wat “slecht is voor het klimaat” onbetaalbaar wordt. Vliegen of wat vaker de auto pakken wordt onmogelijk gemaakt. Het hele klimaatverhaal wordt er vanuit de EU keihard doorheen gedrukt en de burgers mogen weer opdraaien voor de klimaatobsessie van onder andere Frans Timmermans.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten