35078655875 aa5a2dbb30 k

De EU wil contante betalingen boven de 10.000 euro gaan verbieden

EUjan 02 2023, 14:00
De Andere Krant meldt dat de EU contante betalingen boven de 10.000 euro wil gaan verbieden. Onlangs is er in de Tweede Kamer de motie van Olaf Ephraim van Belang van Nederland (BVNL) om contant geld te behouden unaniem is aangenomen. Maar wat is de waarde van deze uitspraak als de EU tegelijkertijd druk bezig is om contante betalingen aan banden te leggen? Volgens financieel analist Sander Boon is de motie een "wassen neus".
Op 7 december maakte de Europese Raad – de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten – bekend dat in de toekomst contante betalingen boven de 10.000 euro verboden zullen zijn in de EU. Dit voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement, voorgesteld door Zbyněk Stanjura, minister van Financiën van Tsjechië op de site van de Europese Raad.
“Vanuit de officiële instanties wordt er onmiskenbaar een cashgeldontmoedigingsbeleid gevoerd. “Witwassen en terrorisme zijn volgens mij niet de ware reden, we weten allemaal dat het bedoeld is ons te duwen in de richting van een central bank digital currency (CBDC, een door de overheden gecontroleerde digitale munt, die programmeerbeer is - red.). De digitale munt staat al klaar om ingevoerd te worden. Ze willen controle over alle financiën van alle mensen, niet alleen over de criminelen,'' stelt Sander Boon, mede-eigenaar van de website Geotrendlines.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Volgens Willem Middelkoop, een financiële expert, "is de vrijheid in het geding" als het gaat om contante betalingen. Hij denkt echter ook dat "de trend naar digitaal geld niet te stoppen is". Het lijkt er dus op dat contant geld, dat steeds meer de geslachtsziekte van het betalingsverkeer lijkt te worden, tenminste als het aan de Europese overheden ligt, binnenkort afgeschaft zal worden in de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten