14086693619 1d5641df7d c

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding roept op tot strikt naleven van Europese Digital Services Act

EUokt 25 2023, 18:00
Sociale media platforms worden opgeroepen om sneller en effectiever op te treden tegen online haat om de verdeeldheid in de samenleving tegen te gaan. Deze oproep komt van Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NACB). Verdoner benadrukt de noodzaak voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om "per direct streng erop toe te zien dat platforms zoals Instagram en X zich aan de wet houden."
Volgens Verdoner is er een verontrustende toename van antisemitische uitingen die via onlinekanalen de samenleving binnendringen, en dit gebeurt nu nog sneller dan bij eerdere uitbarstingen van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij wijst erop dat deze uitingen snel verspreiden, vooral onder jongeren, omdat veel telefoons op scholen worden gebruikt. Dit kan leiden tot directe acties op schoolpleinen en in appgroepen, waardoor de haat zich verder verspreidt.
Verdoner stelt dat online antisemitisme in Nederland sinds de aanval van Hamas op Israël "de spuigaten uitloopt" en dat grote online platforms al enkele maanden moeten voldoen aan de Europese Digital Services Act. Deze wet vereist dat haatberichten en nepnieuws worden verwijderd. Desondanks benadrukt Verdoner dat er onmiddellijke actie nodig is. De AP en ACM hebben de bevoegdheid om boetes op te leggen, maar de uitvoering hiervan is nog in ontwikkeling, terwijl dit nu de hoogste prioriteit zou moeten hebben.
Op korte termijn wil Verdoner dat antisemitisme online niet straffeloos is, en dat de kans om daders te vinden en te bestraffen, toeneemt. Op de lange termijn pleit hij voor bredere educatie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, evenals voor meer begrip over de Joodse cultuur in Nederland. Het doel is om de hele samenleving verantwoordelijkheid te laten nemen in de strijd tegen antisemitisme.
Je kunt je afvragen waar de grens ligt tussen wat als antisemitisme kan worden aangemerkt en wat als satire, een mening of iets dergelijks kan worden beschouwd. Het censureren van sociale media moet zorgvuldig worden overwogen. De recente oproep van Verdoner heeft echter een discussie op gang gebracht over de vrijheid van meningsuiting. Het inperken van de vrijheid van meningsuiting op sociale media kan niet zomaar de oplossing zijn, en dit onderstreept de complexiteit van het vraagstuk. Het vinden van het juiste evenwicht tussen het aanpakken van online haat en het beschermen van de vrijheid van meningsuiting is een uitdaging die de nodige aandacht verdient.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten