screen shot 2023 11 30 at 103727

Oorloghitser Henry Kissinger overleden: Ursula von der Leyen in diepe rouw

EUnov 30 2023, 8:18
De bekendste Amerikaanse oorloghitser van de afgelopen eeuw, Henry Kissinger, is overleden. Kissinger heeft decennia lang een enorme invloed gehad op het Amerikaanse buitenlands beleid, vaak - hoewel niet altijd - op een buitengewoon negatieve manier, doordat hij vaak pleitte voor oorlogen en meer, meer, meer imperium. Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vindt zijn dood vreselijk en spreekt op X heel positief over hem.
Kissinger kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij erin slaagde tot een staakt-het-vuren te komen in Vietnam, een land dat op brute wijze jarenlang gebombardeerd was door... diezelfde Kissinger en de Amerikaanse regering. Dat was nogal ironisch, maar ja, zo werkt dat wel vaker in de Amerikaanse politiek.
De man is altijd erg bekritiseerd, onder meer vanwege de Amerikaanse bombardementen op Cambodja en de coup tegen de socialistische Chileense president Allende. Die werd in 1973 door een Amerikaanse staatsgreep afgezet en ook nog even vermoord. Vervolgens nam dictator Pinochet met steun van Kissinger en Amerika het stokje over. Drie jaar later werd dit trucje nog eens dunnetjes overgedaan in Argentinië.
Natuurlijk was er ook nog de strijd in Indonesië tegen de onafhankelijkheidsoorlog van Oost-Timor. Jakarta ging toen helemaal los. Heel veel mensen werden op brute wijze vermoord. Maar dat vond Kissinger helemala prima. Oh ja, en dan was er ook nog de strijd in Oost-Pakistan. Honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen werden daar keihard vermoord door het Pakistaanse leger - hoewel dat gelukkig uiteindelijk leidde tot de oprichting van de staat Bangladesh.

Ursula in diepe rouw

Kissinger was een vreselijk man. Een genie, maar ook een man zonder scrupules. Een machtspoliticus pur sang die alleen maar bezig was met het vergroten van de Amerikaanse macht, wat dat betekende voor de rest van de wereld maakte hem niets uit.
En dus is Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, Kissingers grootste fan. Op X reageert ze vandaag op de dood van Kissinger door deze hele-halve oorlogscrimineel de hemel in te prijzen (spreekwoordelijk dan, want me dunkt dat dit niet helemaal is wat er gebeurt met meneer, maar dat geheel terzijde).
"Henry Kissingers strategie en uitmuntendheid in diplomatie hebben de wereldpolitiek gedurende de 20e eeuw gevormd," aldus de Grand Dame van de Europese Unie. "Zijn invloed en nalatenschap zullen nog lang in de 21 eeuw doorklinken."
Dit zegt alles over deze vrouw én over de EU. Ik bedoel, het gaat niet eens om een Europese politicus die de Europese macht heeft doen toenemen. Nee, het gaat om een man die Amerika heeft gediend en de Amerikaanse belangen op Machiavelliaanse wijze heeft veiliggesteld, ook ten koste van Europa.
Bizar. Of toch niet? Want is dit niet precies wat de EU doet, al jarenlang? Zich gedragen als een soort van poedel van Amerika?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten