shutterstock 2218009837

Max Verstappen kiest keihard voor Helmut Marko: 'Als hij verdwijnt bij Red Bull dan ik ook'

Formule 1mrt 09 , 6:27
Red Bull-coureur Max Verstappen heeft woedend gereageerd op het nieuws dat 'topadviseur' Helmut Marko mogelijk geschorst wordt of zelfs zijn baan verliest. Dat deed Max na de kwalificatie in Saoedi-Arabië gisteren, waar hij pole position pakte. Als Marko eruit wordt gewerkt, zei Max, dan is het voor hem óók einde oefening bij Red Bull. Hij is 100 procent loyaal.
Na de kwalificatie vroeg ViaPlay Max naar de situatie rond Marko. "Wat jou betreft moet hij blijven, toch?" was de vraag. Verstappens antwoord was glashelder.
"Absoluut. Dat heb ik ook altijd uitgesproken en ook heel duidelijk gezegd tegen het team, iedereen [ook] hoog op, omdat hij een heel belangrijk onderdeel van het team is," aldus de huidige wereldkampioen. "Dat is hij natuurlijk ook. Niet alleen naar mij toe, maar ook hoe hij, natuurlijk samen toentertijd met Dietrich [Mateschitz] dat hele team heeft opgezet en gerund, tot en met nu."
Daarnaast, zei Max, heeft Marko ervoor gezorgd dat het huidige team al die jaren bij elkaar is gebleven. Denk daarbij aan topingenieurs en zelfs sterdesigner Adrian Newey. Oh, en dan, zei Max, is Marko ook nog eens degene die ervoor gezorgd heeft dat Red Bull overstapte van Renault-motoren naar Honda-motoren. Die beslissing heeft in 3 wereldkampioenschappen voor Max geresulteerd.o
"Hangt jouw toekomst van hem af ook?" vroeg de verslaggever daarop. "Onder andere wel ja," antwoordde Max.

Loyaliteit uber alles

De relatie tussen Marko en Verstappen is al jaren superbelangrijk. Marko wordt gezien als de man met significant meer racekennis dan Christian Horner, de daadwerkelijke teamleider van Red Bull... Het schijnt zo te zijn dat Max zijn technische zaken dan ook met Helmut bespreekt, en niet met Christian.
Daarnaast is Marko extreem belangrijk geweest voor Max omdat de Oostenrijker ervoor zorgde dat hij op zeer jonge leeftijd a) mocht plaatsnemen in een Toro Rosso en b) daarna in een echte Red Bull ter vervanging van de stuntelende Kvyat. Horner zou daar in die tijd op tegen zijn geweest omdat hij Max "te jong" vond. Maar Marko durfde het aan. Daarom kreeg Max zijn zitje... wat uiteindelijk resulteerde in drie kampioenschappen voor Max en Red Bull - en mogelijk dit jaar nog één erbij.
Meestal zijn topsporters extreem egoïstisch. Dat is, zeggen ze, ook "nodig" in de topsport. Dat geldt ongetwijfeld ook voor Max. Hij geeft geen enkele andere coureur iets cadeau. Maar anders dan veel anderen is Max tegelijk extreem loyaal. Hij heeft een klein team om zich heen verzameld van mensen die hij honderd procent vertrouwt en voor wie door het vuur gaat - en omgekeerd.
Helmut Marko is één van die mannen voor wie dat geldt. Max vindt loyaliteit extreem belangrijk, voor anderen en voor zichzelf. Als hij zijn eigen kortetermijn succes beschadigt door loyaal te zijn, dan zij dat maar zo.
Natuurlijk is Marko al 80 jaar oud. Het kan dus zijn dat hij op een gegeven - misschien al vrij snel - komt te overlijden. Dat weet Max ook. In de persconferentie gaf hij dat ook aan door te zeggen "zolang hij nog leeft." Als Marko overlijdt, soit. Maar Max laat Marko er niet uit werken door Horner. Nu niet, nooit niet.
Opvallend genoeg zijn er veel mensen op Twitter die deze woorden van Max erg mooi vinden - zelfs mensen die normaal gesproken weinig hebben met Max.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten