michael van der galien de dagelijkse standaard column

-Michael van der Galien- Egoïstische vuilnisbelt Jos Verstappen verpest het voor Max

Opiniemrt 08 , 8:04
Jos Verstappen heeft een prominente rol gespeeld in het klaarstomen van zijn zoon Max voor zijn geweldige carriere. Dat kan niemand hem nooit ontnemen. Hij is niet altijd een liefhebbende, geduldige, liefdevolle vader geweest, nee. Maar hij heeft er wel voor gezorgd dat Max een ongekend grote coureur is, één van de besten ooit. Dat is allemaal heel mooi. Helaas bewijst zijn gedrag van de afgelopen weken dat het afgelopen moet zijn met zijn invloed. Hij zorgt niet voor rust meer, maar voor onrust.
Het moet klaar zijn met de rel rond Red Bull-teambaas Christian Horner. De man heeft zich mógelijk niet al te goed opgesteld ten opzichte van een vrouwelijke werkneemster. Oke. Maar het 'schandaal' dat er nu is, is volstrekt bezopen. Niet in de laatste plaats omdat hij is vrijgesproken van wangedrag - terwijl de vrouw op non-actief is gezet omdat ze 'oneerlijk' is geweest. In gewone mensentaal betekent dit: zij heeft ergens over gelogen en wordt daar terecht op afgerekend.
Deze hele saga had nooit mogen gebeuren. Horner had de vrouw in kwestie en zijn interne vijanden geen stokken moeten geven om hem mee te slaan. Natuurlijk. Maar de manier waarop dit maar doorgaat en doorgaat is knettergek. Eerst de beschuldigingen aan zijn adres, daarna de lekken over die beschuldigingen, en vervolgens de lekken van hoegenaamde berichten die Horner aan de vrouw kwestie gestuurd zou hebben.
Dat was niet best. Maar daarna kwam Jos Verstappen er ook nog eens overheen. Jos riep in de media dat Horner moet opstappen, dat de boel anders zou exploderen bij Red Bull, en dat Horner "niet het slachtoffer is, maar de aanstichter." In Bahrain had Jos zelfs een keiharde woordenwisseling met Horner; een ruzie die werd vastgesteld door fotografen. Oh, en om het nog een beetje erger te maken zagen journalisten daarna dat Jos tenminste één keer, en mogelijk zelfs twee keer ontmoetingen had met de leider van het Mercedes Formule 1 team, Toto Wolff.

Atoombom

Dit gaat veel verder dan "hij heeft zich wat misdragen." Dit is een campagne om de man te slopen. Totaal. Niet alleen qua carriere, maar zelfs persoonlijk - in zijn huwelijksleven met Geri Halliwell en zelfs als vader van drie kinderen. Er wordt op geen enkele manier een stap teruggedaan door de mensen die Horner willen slopen. Elke keer dat de rust een beetje terugkeert gaan ze weer los, en komen ze met iets nieuws.
Het is alsof ze een atoombom op de man willen gooien.
Bij het begin was niet meteen duidelijk wat er gaande was, maar we kunnen nu hardop zeggen dat het om veel meer gaat dan berichtjes tussen Horner en 'een vrouwelijke werkneemster.' Dat wordt ook gezegd door mensen op 'de grid.' Er zouden politieke belangen meespelen, zakelijke belangen, en zelfs persoonlijke issues. Zo zou Jos een "goede band" hebben met de vrouw in kwestie, wordt beweerd. Of dat klopt? We weten het niet. Wat we wel weten is dat hier een vies luchtje aan hangt. Een luchtje van mannen die met elkaar strijden om de macht, om geld, om invloed en om persoonlijke zaken... waarbij één kant bereid is de andere kant totaal te vernietigen.
Die 'ene' kant bestaat, lijkt het, eerst en vooral uit Jos Verstappen. Jos kan zich niet gedragen. Hij wil Horner weg hebben en gaat er met gestrekt been in.

Jos moet oprotten

Op zich zou me dat weinig uitmaken, ware het niet dat Horner een belangrijke rol heeft gespeeld - en nog steeds speelt - in het succes van Red Bull en dus in het succes van Max Verstappen. Een sleutelrol, zelfs. De man strijdt altijd voor zijn team en coureurs en is een geweldige leider die de héle F1-organisatie van Red Bull laat opereren als een machine.
Zes kampioenschappen voor teams, zeven voor individuele Red Bull-coureurs. En dat in een periode van ongeveer twintig jaar tijd. Het is ongekend. Horner was daarvoor onmisbaar. Vanaf dag één is hij erbij betrokken en heeft hij Red Bull veranderd in één van de grootste, beste, mooiste en meest effectieve Formule 1 teams ooit.
Dat Jos en Horner niet met elkaar overweg kunnen is heel vervelend, maar het boeit totaal niet. Jos is namelijk niet de coureur. Het moet gaan om Max en zijn belangen - niet om die van Jos. Nee, ook niet als hij zich er 'persoonlijk' bij betrokken voelt vanwege Max en de vrouw in kwestie.
Max heeft er baat bij dat alles rustig is bij Red Bull. Jos moet dat op alle mogelijke manieren faciliteren. Als dat betekent dat hij een man in zijn omgeving moet tolereren die hij een walgelijke engnek vindt, het zij zo. Jos is zelf ook niet de leukste en makkelijkste man ter wereld.
Meneertje Koekepeertje moet zijn agressie maar eens leren beheersen - en zijn levensgrote Ego ook. Het draait al 10 jaar niet meer om hem, maar om Max. Max moet rust in de tent hebben bij Red Bull. En Red Bull functioneert bijzonder goed onder leiding van Horner.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
De conclusie is dan dus heel simpel: Horner is goed voor Red Bull, wat goed is voor Red Bull is goed voor Max, en dus is Horner goed voor Max. Punt. Einde verhaal. Meer hoeven wij niet te weten - en Jos ook niet.
Jos is van groot belang geweest voor de carriere van zijn zoon. Maar het is nu tijd voor hem om een stap terug te doen als hij zich niet op een normale manier kan gedragen ten opzichte van Horner. Als hij dat echt zo ontzettend moeilijk vindt moet hij maar lekker thuis naar de races kijken... en de boel niet voor anderen verpesten. Niet voor de fans, en ook niet voor zijn eigen zoon.
Overigens zegt het heel veel over de haters van Horner dat ze bereid zijn het hele leven van die man te vernielen in deze strijd. Horner vecht ook achter de schermen voor invloed en macht. Natuurlijk. Maar waar zijn vijanden mee bezig zijn is werkelijk wanstaltig. Je moet een heel naar, vervelend mannetje zijn om je concurrent zó te behandelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten