shutterstock 515326441

Onzekerheid over spreidingswet zorgt voor terughoudendheid bij opvang van asielzoekers

Immigratiejul 12 2023, 23:00
Met de val van het kabinet is het onzeker geworden of er op korte termijn een spreidingswet voor asielzoekers zal komen. Hierdoor zijn verschillende gemeenten voorzichtiger geworden met hun plannen voor opvang. Zo heeft Beverwijk besloten voorlopig geen asielzoekers op te vangen, en buurtgemeente Velsen wil eerst met de gemeenteraad in gesprek gaan over hoe nu verder.
De gemeente Beverwijk heeft aangegeven dat er alleen een asielzoekerscentrum kan komen als zowel de Eerste als de Tweede Kamer de spreidingswet goedkeuren. Indien de spreidingswet wordt uitgesteld, betekent dit ook uitstel voor de opvang van asielzoekers in Beverwijk, aldus de gemeente.
De gemeente Beverwijk had in samenwerking met naburige gemeenten overeengekomen om de opvang van asielzoekers gezamenlijk te regelen. In de regio Kennemerland zouden in totaal iets meer dan 2100 opvangplaatsen worden gezocht, waarvan 160 in Beverwijk. De gemeenteraad van Beverwijk heeft hiermee ingestemd, met als voorwaarde dat het plan pas ten uitvoer wordt gebracht zodra de spreidingswet wordt aangenomen. Beverwijk benadrukt dat zij als gemeente graag duidelijkheid willen over de aanpak van de asielkwestie door de nationale overheid en welke rol gemeenten daarbij hebben, zodat zij tijdig kunnen anticiperen.
Ook in Velsen stemde de gemeenteraad eerder in met een onderzoek naar opvang op de langere termijn, vanaf 2025, met het oog op de verwachte spreidingswet. Nu het onzeker is of die wet snel zal worden aangenomen, wil het college in september met de raad bespreken hoe verder te gaan. Velsen rekende op zo'n 260 duurzame opvangplaatsen en heeft onder andere gekeken naar locaties in Sandpoort-Zuid.
In een schrijven aan de gemeenteraad benadrukt het college het belang van een bijdrage leveren aan het aanpakken van de opvangcrisis. Als oplossing voor de middellange termijn heeft Velsen besloten om een klein zeecruiseschip aan te meren aan de VOB-kade in Velsen-Noord, dat plaats zal bieden aan 250-300 vluchtelingen. Dit schip wordt verwacht in augustus, nadat het voorgaande grote zeecruiseschip op 1 juli is vertrokken. De 264 vluchtelingen die nog aan boord verbleven, zijn tijdelijk elders ondergebracht.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten