20220816 ukrainian flag in the netherlands

Veiligheidsregio Utrecht luidt noodklok: Oekraïense vluchtelingen overspoelen Nederlandse opvangfaciliteiten

Immigratieaug 02 2023, 20:00
Nederland blijft wekelijks een aanzienlijke instroom van Oekraïense vluchtelingen zien, met ongeveer zevenhonderd tot duizend nieuwkomers per week. De meeste vluchtelingen komen aan in Utrecht of Amsterdam. Door de voortdurende toestroom is de zoektocht naar nieuwe opvangplekken een voortdurende uitdaging, aangezien momenteel meer dan 98 procent van de beschikbare plaatsen bezet is. Op 1 januari 2024 moeten er 90.000 opvangplekken beschikbaar zijn, maar er zijn zorgen of dit aantal voldoende zal zijn. Momenteel zijn er al 80.315 plekken beschikbaar, die vrijwel allemaal bezet zijn.
Jaap Donker, directeur van de Veiligheidsregio Utrecht, die verantwoordelijk is voor de opvang van Oekraïners, meldt dat de noodzaak om nieuwe opvangplaatsen te vinden hoog is. Hoewel normaal gesproken opvang van vluchtelingen niet tot de taken van veiligheidsregio's behoort, zijn zij op verzoek van het Rijk momenteel betrokken bij het vinden van opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Ongeveer een vijfde van de vluchtelingen heeft onderdak gevonden bij particulieren of via religieuze instellingen.
Het voorspellen van de benodigde capaciteit is moeilijk, omdat het afhangt van de huidige instroom en het aantal vluchtelingen dat zich in de komende maanden zal aansluiten. Bovendien wordt verwacht dat een aanzienlijk aantal Oekraïense vluchtelingen, zelfs na het einde van de oorlog, in Nederland zal blijven vanwege de mogelijkheden op het gebied van werk en huisvesting. Het vinden van voldoende opvangplekken is echter niet de enige uitdaging; sommige panden kunnen niet langer als opvanglocaties worden gebruikt, en sommige particulieren die mensen hebben opgevangen, zijn niet langer in staat of bereid dit voort te zetten.
Deze situatie vraagt om nauwe samenwerking tussen de veiligheidsregio's en gemeenten om het aantal opvangplekken tegen 1 januari 2024 uit te breiden naar 90.000. Bovendien moeten ze ook rekening houden met de langere termijnbehoeften van de Oekraïense vluchtelingen, vooral met betrekking tot werk en huisvesting, gezien de huidige uitdagingen op de woningmarkt.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten