Nieuw convenant “Mediapact Respectvol Samenwerken” getekend om grensoverschrijdend gedrag in de mediawereld te bestrijden

Nieuw convenant “Mediapact Respectvol Samenwerken” getekend om grensoverschrijdend gedrag in de mediawereld te bestrijden

Media & techfeb 14, 16:00
Om een veiliger klimaat te creëren en grensoverschrijdend gedrag te bestrijden, hebben zenders, producenten en facilitaire bedrijven de handen ineen geslagen en een convenant getekend genaamd het “Mediapact Respectvol Samenwerken”.
Het convenant is een gezamenlijke inspanning voor de lange termijn en omvat bewustwordingstrainingen, het benadrukken van de aanwezigheid van interne en externe vertrouwenspersonen en een campagne die in het eerste kwartaal van dit jaar wordt gelanceerd. Jaarlijks wordt er een inventarisatie gemaakt van knelpunten, risico's en kansen, en er wordt een evenement georganiseerd waarin alle betrokken partijen reflecteren op wat er goed ging en wat beter kan.
Deze stap komt na de BOOS-aflevering van Tim Hofman, waarin misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland werden blootgelegd. Naar aanleiding hiervan verdween de talentenjacht van de buis en stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in naar de coaches en bandleider van het programma. Tientallen vrouwen deelden hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Dit had een enorme impact en bracht meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag in andere sectoren aan het licht.
Het Mediapact Respectvol Samenwerken is daarom een belangrijke stap om te werken aan een veiliger werkomgeving voor alle medewerkers in de mediasector. De betrokken partijen willen zich nog sterker maken voor de veiligheid van alle medewerkers, van producenten, zenders en facilitaire bedrijven tot deelnemers, freelancers, gasten en andere betrokkenen. Het is belangrijk dat er eenduidigheid is over gewenst gedrag. Het convenant is een lange-termijnplan dat erop neer komt dat partijen samen gesprekken aangaan, dilemma's delen, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Het is sterk de vraag of dit hele circus ook maar iets gaat helpen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten