hand ga180708b7 1920

Onze privacy onder vuur: De opkomst van gepersonaliseerde reclames

Mediamei 17 2023, 11:00
Het is werkelijk schokkend hoe ver adverteerders en mediabedrijven bereid zijn te gaan om hun commerciële boodschappen op maat te maken. Het recente nieuws van de Telegraaf dat reclames op zenders van RTL en Talpa Network per huishouden kunnen gaan verschillen, in samenwerking met kabelaar Ziggo, is ronduit beangstigend. We worden geconfronteerd met een angstaanjagende inbreuk op onze privacy en een nieuwe vorm van 'Big Brother' op de zender.
De gedachte alleen al dat reclames worden aangepast naar vermeende 'behoefte' roept talloze vragen op. Wie bepaalt wat onze behoeften zijn? Op welke basis maken ze deze inschatting? Worden ze gedreven door onze surfgeschiedenis en het verzamelen van persoonlijke gegevens? Het wordt steeds enger in dit land.
Het is onacceptabel dat adverteerders en mediabedrijven denken dat ze het recht hebben om onze levens binnen te dringen en onze privacy te schenden. Het feit dat ze onze interesses en behoeften willen achterhalen om op maat gemaakte reclames te tonen, is niets minder dan een schending van onze persoonlijke grenzen.
Wat ze vergeten, is dat wij als consumenten het recht hebben om zelf te bepalen welke informatie we willen ontvangen en welke reclames we willen zien. We worden al overspoeld met talloze commerciële boodschappen op televisie, online en zelfs in onze e-mailinbox. Het idee dat deze reclames nu nog verder op ons worden afgestemd, is een brug te ver.
Bovendien moeten we ons afvragen welke gevolgen deze nieuwe ontwikkeling heeft voor de privacy van consumenten. Het verzamelen van persoonlijke gegevens om reclames op maat te maken, opent de deur naar misbruik en het lekken van gevoelige informatie. Wie garandeert ons dat onze gegevens veilig zijn en niet worden misbruikt voor andere doeleinden?
Het is hoog tijd dat we als consumenten ons verzetten tegen deze inbreuk op onze privacy. We moeten onze stem laten horen en duidelijk maken dat we niet willen dat onze behoeften en interesses worden gebruikt als handelswaar. We moeten eisen dat onze privacy wordt gerespecteerd en dat onze persoonlijke gegevens niet worden misbruikt voor commerciële doeleinden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Daarnaast moeten adverteerders en mediabedrijven beseffen dat ze een ethische verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van het publiek. Het is niet genoeg om alleen maar winst te willen maken en ons constant te bombarderen met op maat gemaakte reclames. Ze moeten ook rekening houden met de grenzen van privacy en de ethische implicaties van hun acties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten