shutterstock 2260502569

Schandalige vertoning bij Op1: GroenLinks en VVD vieren nieuwe embryowet zonder enige morele reflectie

Mediamei 09 2023, 19:00
Gisteravond was het tv-programma Op1 het toneel van een beschamend schouwspel waarin GroenLinks en VVD politici uitgebreid en ongestoord hun vreugde mochten etaleren over de nieuwe embryowet. Deze wet maakt het mogelijk om menselijke embryo's te kweken, iets wat voor velen een brug te ver is en zeker niet zonder morele bezwaren. Toch leek er in de uitzending geen ruimte voor deze kant van het verhaal.
De woede van SGP-influencer Tom de Nooijer is dan ook volkomen terecht. In zijn tweet uitte hij zijn ongenoegen over het gebrek aan aandacht voor de morele implicaties van de nieuwe wet: "In deze 10 minuten geen woord over de vergaande morele implicaties hiervan. Het komt niet eens in ze op. Triest." Een treffende samenvatting van een uitzending die meer weg had van een feestje voor voorstanders dan een serieus debat over deze ingrijpende wet.

Bij #Op1 zijn de aangeschoven VVD en D66 onverdeeld enthousiast over nieuwe #embryowet. Het idee om voor 'goede zorg' embryo's, dus menselijk leven, te gaan kweken. In deze 10 minuten geen woord over de vergaande morele implicaties hiervan. Het komt niet eens in ze op. Triest.

Image
781
Reply
De Nooijer zet verder vraagtekens bij de gevolgen van de wet: "Laat het tot je doordringen: menselijk leven KWEKEN. Het instrumentaliseren van de mens. Maar nog veel belangrijker: voor God willen spelen. Dat is niets meer dan een heilloze, en foute weg." Hier raakt hij de kern van het probleem: het kweken van menselijke embryo's roept fundamentele vragen op over de waarde en het respect voor menselijk leven.
Het is schokkend dat een belangrijk platform als Op1 zo weinig aandacht besteedt aan deze morele aspecten en kritische stemmen nauwelijks een kans geeft. In plaats daarvan werd de uitzending gedomineerd door de blijdschap en trots van GroenLinks en VVD politici, die ongehinderd hun verhaal mochten doen. Een trieste vertoning die niet alleen De Nooijer, maar ook vele kijkers met een wrange nasmaak zal hebben achtergelaten.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
De nieuwe embryowet is een onderwerp dat verhitte debatten en diepgaande ethische discussies zou moeten oproepen. In plaats daarvan kregen we bij Op1 een eenzijdige, oppervlakkige uitzending voorgeschoteld die geen recht doet aan de complexiteit van de materie. Het is te hopen dat toekomstige uitzendingen meer ruimte bieden voor de morele vraagstukken die deze wet onvermijdelijk met zich meebrengt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten