screen shot 2023 04 28 at 144610

VVD pleit voor miljardenbezuinigingen terwijl miljarden worden uitgegeven aan 'stikstof' en 'klimaat'

Politiekapr 28 2023, 17:30
VVD-parlementslid Eelco Heinen bepleit in de komende jaren aanzienlijke besparingen van ongeveer 10 tot 20 miljard euro, zoals hij uitlegt in het radioprogramma Sven op 1. De politicus van de VVD is echter tegen het snijden in het defensiebudget. "Dat is onvoorstelbaar. We moeten eerder discussiëren of het voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent toereikend is", zegt Heinen.
De voorjaarsnota wordt vandaag gepresenteerd, en in Den Haag is men erop voorbereid dat het tijdperk van gratis geld voorbij is, nu de rente toeneemt en de staat niet langer goedkoop kan lenen. Uitgaven zullen opnieuw worden herzien. Eerder werd bekend dat de invoering van gratis kinderopvang wordt uitgesteld tot 2027 in plaats van 2025, en dat de zogenaamde STAP-subsidies, bedoeld voor omscholing naar een nieuwe baan, zullen worden afgeschaft.
Eelco Heinen, woordvoerder financiën van de VVD, hoopt dat deze veranderingen doorzetten. "De bezuinigingen tonen een duidelijke verandering van koers. De tijd dat problemen konden worden opgelost met meer geld is voorbij. De financiële tegenvallers stapelen zich op, wat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden. Dit wordt in de toekomst niet eenvoudiger", stelt Heinen.
Vandaag en morgen komen de Europese ministers van Financiën bijeen in Stockholm om te discussiëren over nieuwe Europese begrotingsvoorschriften, met name met betrekking tot het verminderen van staatsschulden. De Europese Commissie pleit voor soepelere begrotingsregels voor lidstaten, maar de Nederlandse minister van Financiën, Sigrid Kaag, verzet zich hiertegen. Eelco Heinen steunt haar standpunt. "Ze heeft hetzelfde doel als de VVD: de schuldenlast moet omlaag."
De voorgestelde bezuinigingen van VVD-parlementslid Eelco Heinen komen op een moment dat veel Nederlanders financieel gezien al onder enorme druk staan. De economische situatie heeft geleid tot een krapper budget voor huishoudens en de stijgende kosten van levensonderhoud zorgen voor extra druk op de portemonnee.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Opmerkelijk genoeg lijkt de overheid nog steeds voldoende middelen te hebben voor het aanpakken van stikstofproblemen en klimaatmaatregelen, waarbij ongekende bedragen worden uitgegeven. Critici vragen zich af of de voorgestelde bezuinigingen, die mogelijk gevolgen hebben voor essentiële diensten en sociale vangnetten, wel de juiste benadering zijn in het licht van de uitdagingen waarmee veel Nederlanders worden geconfronteerd. Er zijn zorgen dat de bezuinigingen kunnen leiden tot een grotere kloof tussen rijk en arm en een afname van sociale cohesie in het land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten