shutterstock 1342187564

Filmpje! De Nieuws BV: 'Groen kolonialisme jaagt inheemse volkeren weg uit regio waar ze al duizenden jaren leven'

Buitenlandapr 28 2023, 16:30
Inheemse volkeren worden op steeds grotere schaal weggejaagd uit de gebieden waar hun stammen als vele duizenden jaren leven. Dit gebeurt uit naam van 'groen kolonialisme,' aldus Ap: de grondstoffen die gebruikt worden om onze energie 'groener' te maken worden gewonnen in die regio's, waar de oorspronkelijke bewoners vervolgens alles kwijtraken.
De grondstoffen die nodig zijn voor onze zonnepanelen en batterijen - die duurzaam moeten zijn - worden niet gehaald uit Europa, maar uit gebieden met inheemse volkeren; uit het 'zuidelijk halfrond,' wat wil zeggen: eerst en vooral uit Afrika, maar ook bijvoorbeeld uit Indonesië. Volgens AP zorgt dit daar voor enorme problemen. Inheemse leiders zijn daarom naar de VN getogen met de oproep iets te doen aan dit "groen kolonialisme."
Deze winning van grondstoffen gaat gepaard met boskap op ongelooflijke schaal. Sterker nog, zegt Ap, 97% van de boskap die hiervoor gebeurt vindt plaats in die regio's; gebieden waar inheemse volkeren het tot voor kort voor het zeggen hadden... omdat ze daar al duizenden jaren leven.
"Wat je hiervan terugziet is dat, voor de winning van deze grondstoffen, inheemse volkeren worden weggedreven. Van het gebied waar ze duizenden jaren in harmonie hebben gewoond en waar ze nog steeds leven," aldus Ap.
"De zorgen van die inheemse leiders is dat je overal ter wereld ziet dat voor die energietransitie [...] dat dat niet gerechtvaardigd is als je kijkt naar hoe inheemse volkeren hun leven wordt kapotgemaakt, hun cultuur verdwijnt, en het ecosysteem daardoor ook verloren gaat."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Er gaan steeds meer stemmen op van mensen uit die regio's die zich zorgen maken om het feit dat hun landen eerst werden uitgebuit door het westen vanwege financiële belangen... en dat dit in hun ogen nu weer gebeurt, maar dan uit naam van 'het klimaat.' Het is daarbij opvallend te noemen dat juist de mensen die hier hard voor pushen, vaak hoegenaamd 'links,' 'progressief' en anti-kolonialisme zijn. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten