Beelden! Klimaatpaus Ed Nijpels heeft lak aan winst FVD, wil Klimaatakkoord gewoon uitvoeren!

Geen categoriemrt 27 2019, 19:00
Voormalig Tweede Kamerlid Ed Nijpels (VVD) en tevens de grote man achter het Klimaatakkoord was vandaag in gesprek met parlementair verslaggever Ernst Lissauer. Of Nijpels zich nu zorgen maakt over de uitvoer van het Klimaatakkoord? Nou, daar lijkt het niet op! Op de beelden zien we een laconieke Klimaatpaus die 'eerst de beer wil schieten alvorens hem te verkopen' en 'afwacht'.
Volgens Nijpels is de overwinning van Forum voor Democratie 'een fantastische overwinning als je in één keer de grootste partij wordt' en 'moet de politiek nu rekening houden met de partij'. Maar met de verkiezingsuitslag komt het paradepaardje van Nijpels, het Klimaatakkoord, wel in het geding. Toch maakt hij zich geen zorgen.
De partij van Baudet is fervent tegenstander van de Klimaatwet en deze moet volgens de partij 'van tafel'. Met de zetels van FVD werpt Baudet mogelijk hindernissen op, maar de Klimaatpaus denkt dat het niet zo'n vaart loopt: 'een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de klimaatmaatregelen' zo stelt hij tegenover Lissauer.
Maar of die meerderheid over één of twee jaar nog bestaat wanneer de publieke opinie kantelt is maar de vraag. Zo maken steeds minder Nederlanders zich zorgen om de opwarming van de aarde, tenminste als we de opiniepeilingen van Maurice de Hond mogen geloven.
Of een meerderheid daadwerkelijk voor de uitvoer van het Klimaatakkoord is zoals deze nu op tafel ligt is eveneens twijfelachtig. De kosten zijn dan wel 'berekend' door het CPB/PBL, maar diverse aspecten van het klimaatakkoord zijn niet meegenomen in de berekeningen. Hierdoor is er nog steeds veel onzekerheid over de daadwerkelijke impact.
Zo zijn linkse partijen helemaal niet blij met het feit dat 80% van de kosten die de industrie maakt op het bordje van de huishoudens terechtkomt. Daarom wil Jesse Klaver (GroenLinks) een CO2-taks, maar dat vindt premier Mark Rutte eigenlijk een stap te ver. Al maakte hij wel een bijzondere draai vlak voor de verkiezingen door te stellen open te staan voor een CO2-tak.
De vraag is dan ook hoe het kabinet Rutte 3 met de overwinning van FVD in het achterhoofd een meerderheid gaat vormen in de Eerste Kamer. En ook welke 'kant' het kabinet kiest als het gaat om de klimaatmaatregelen van Nijpels. Kiest men voor Klaver en de CO2-taks? Of kiest men op dit onderwerp voor Baudet, maar met de toezegging dat de Klimaatwet wordt ingetrokken?
Een dilemma dus voor Rutte en de zijnen en een risico voor Klimaatpaus Ed Nijpels. Wat er nu gaat gebeuren is onzeker. Zoals Nijpels zelf ook al aangeeft 'is het afwachten om te zien welke partijen de gedeputeerde staten gaan vormen'. Pas daarna zal er meer duidelijkheid komen over de Klimaatwet en het Klimaatakkoord.
Goed, wachten we nog even af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten