Beelden! Thierry Baudet romantiseert over de oude Gulden: 'rekenrente te laag door ECB-beleid'

Geen categoriejun 29 2019, 18:00
In het debat over het concept pensioenakkoord kwamen de traditionele onderwerpen weer aan bod: AOW-leeftijd, kortingen en de verplichte verzekering voor ZZP'ers. Maar in de Tweede Kamer bleek Thierry Baudet (FVD) te romantiseren over de Gulden en de impact van de Europese Monetaire Unie (EMU) op het pensioenstelsel. Hieronder een terugblik op het debat van afgelopen week:
Volgens Baudet staan de pensioenen onder druk vanwege het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De bank heeft de rentestand stelselmatig verlaagd waardoor de rekenrente waarmee de pensioenfondsen werken ook 'kunstmatig laag' ligt. Minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weerspreekt echter het punt van Baudet dat de monetaire politiek van de ECB impact heeft op de pensioenfondsen.
Baudet vroeg aan Koolmees:

"bent u het ermee eens dat de lage rentestanden op termijn funest zijn voor het pensioenkapitaal. Durft u de uitspraak aan dat als het huidige beleid van de ECB voortduurt en Nederland blijft dat volgen dat de pensioenfondsen dreigen te verdampen?"

Volgens minister Koolmees zijn die lage rentestanden echter geen probleem omdat de rentes al sinds de jaren '90 wereldwijd dalen. Het is een lange termijn trend dus. Het is volgens de bewindspersoon een 'wereldwijd fenomeen' en daarom niet relevant om te bespreken. Kamervoorzitter Arib gaf de minister bijval overtuigd van de gedachte dat de rentes geen relatie hebben met de pensioenen.
Baudet bestrijdt dat punt:

"Als wij gewoon de Gulden hadden gehad dan hadden we niet dat monetaire beleid gehad dat Draghi nu voert"

Dat weten we natuurlijk niet. Wel weten we dat in het verleden het Nederlandse Gulden was gekoppeld aan de Duitse mark. Verder zijn rentestanden en monetair beleid natuurlijk wel een interessant onderwerp om te bespreken. Zeker gezien het feit dat de Euromunt een behoorlijke impact heeft op soevereiniteit van EU-lidstaten, maar ook de economie. De minister en Baudet leken het overigens vooral oneens te zijn en Baudet romantiseerde over de Gulden: 'met de Gulden was alles beter!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten