Boris Johnson bijna in tranen: 'Ik had Michael Gove nooit moeten vertrouwen'

Boris Johnson bijna in tranen: 'Ik had Michael Gove nooit moeten vertrouwen'

Boris Johnson was er kapot van toen hij begreep dat Michael Gove hem verraden had.

Het is dieptriest, maar de poging van Boris Johnson om de nieuwe leider te worden van de Tories is over en voorbij. Dat komt eerst en vooral door een verraderlijke actie van Michael Gove, de minister van Justitie. Gove steunde Johnson tijdens de Leave campagne, maar stak hem opeens met een dolk in de rug door zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de Conservatives. Daardoor verloor Johnson in één klap de helft van zijn steun in het Britse parlement.

Er komen nu langzamerhand verhalen naar buiten over de manier waarop dat ging. Het meest opvallende: Johnson was er echt kapot van. Hij vertrouwde Gove echt en begreep na diens verraad dat dit een enorme fout was:

A shattered Boris Johnson was close to tears as he told his Tory leadership campaign staff he bitterly regretted ever having trusted political assassin Michael Gove.

Shortly after Gove’s shock decision to stand in the race to succeed David Cameron forced Johnson to withdraw, the former London Mayor, with wife Marina at his side, told his supporters: ‘I was a fool to trust him. Some of you told me I should never have done so and I am sorry I didn’t listen.’

Less than two hours after he quit the contest, Johnson sent a text to a friend who had warned him Gove was a ‘duplicitous b******’ reading: ‘So sorry for being naïve about Gove. Now there’ll be a Remain leader.’

Door Gove's verraad is de kans groot dat Theresa May de nieuwe leider wordt van de Tories. May was een tegenstander van de Brexit en een voorstander van Remain.

Toen Gove zijn kandidatuur voor het leiderschap en dus het premierschap bekend maakte zeiden supporters van Johnson dat hij de handdoek niet in de ring moest gooien. Op zijn allerminst was hij in staat om een serieus offensief te openen, of hij nou won of verloor.

Johnson besloot daartegen omdat hij bang was dat Gove's team een smeercampagne tegen hem zou beginnen.

De reden dat Gove zich tegen Johnson keerde is simpel: Gove wilde alle macht in handen krijgen in een Johnson-kabinet. Hij wilde bepalen wie de minister van Financiën zou worden, wie de vice-premier, en wie de onderhandelingen over de Brexit zou leiden. Een parlementariër die Johnson steunt legt uit:

"Het zou ervoor zorgen dat Gove zijn handen om Johnson's nek zou hebben. Er was geen enkele manier voor Boris om deze eis in te willigen."

Johnson supporters zeggen nu dat ze ervan overtuigd zijn dat de voormalige burgemeester van Londen uiteindelijk een comeback zal maken. Maar die comeback kon nog weleens op zich laten wachten. Op het moment staat Johnson natuurlijk gewoon buitenspel. De Tories zullen een nieuwe leider krijgen; iemand die waarschijnlijk voor Remain was.

En dat betekent dat we nog maar even moeten afwachten of Groot-Brittannië uiteindelijk inderdaad uit de EU stapt. Leave heeft de campagne weliswaar gewonnen, maar wat gebeurt er als May voor de verkiezingen zegt dat ze, als ze wint, toch in de EU blijft? En wat als ze dan inderdaad wint?

Of wat als dat haar stemmen kost, maar Labour wint, en Labour feitelijk hetzelfde zegt? In dat geval is de kans groot dat het hele referendum nutteloos is geweest.

En dat allemaal dankzij Michael Gove, de man die zich niet kon inhouden en besloot om voor eigen gewin te gaan op het moment dat kamp-Leave nagenoeg onverslaanbaar was.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties