Britten doen huiliehuilie bij VN-veiligheidsraad om in beslag genomen olietanker door Iran

Geen categoriejul 21 2019, 8:15
Iran lijkt de escalatieschaal van de Verenigde Staten en de Britten te volgen door telkens weer stoutmoedig te reageren op uitlokkertjes van de Amerikanen. Het begon allemaal enkele weken geleden toen -zo lijkt het nu- Iran besloot om een handelsschip aan te vallen. Niet veel later reageerden de Amerikanen en stuurden ze een drone richt het Iraans luchtruim. Vervolgens werd een Iraanse olietanker in beslag genomen en nu een Britse. De Engelsen doen beklag bij de VN-veiligheidsraad.
De spanningen tussen de Amerikanen, Britten en perzen lijkt steeds verder toe te nemen. Maar hoeveel materiaal de Amerikanen ook sturen, in Teheran speelt men het spelletje gewoon mee. De reactie op het opstomen van Amerikaanse marineschepen werd direct met keiharde oorlogstaal onthaald. Iran sprak zelfs over 'geheime wapens om Amerikaanse schepen tot zinken te brengen'. Na het recente drone incident -dat met een sisser afliep- was het direct raak en confisqueerde de Britten een Iraanse olietanker.
En dat laatste krijgen de Britten nu dus terug 'in hun face'. Na een "ongeluk met een vissersboot" zou er voldoende reden zijn geweest voor de Iraanse ordediensten om het Engelse schip aan de ketting te leggen. De Steno Impero werd vrijdag in beslag genomen door Iran. De Britten stellen dat het om een ordinaire kaping gaat (nogal wiedes) -net zoals de ordinaire kaping door de Britten bij Gibraltar. Actie, reactie.
De reactie van de Britten op de kaping van de Steno Impero is een beklag bij de VN-Veiligheidsraad. Er zou volgens de Britten sprake zijn van een "illegale interventie" (zoiets als de Irakoorlog, maar dan op zee, red.). De Britse regering doet daarom nu wat ze altijd doet in zo'n situatie: aanvullende economische sancties invoeren. Ook gaan de Engelsen erop aandringen dat de EU de sancties tegen het land Iran opnieuw invoert, via NOS Teletekst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten