Docenten basisscholen en universiteiten vrijdag de straat op! Mbo- en hbo-docenten blijven weg

Geen categoriemrt 09 2019, 13:00
De problematiek in het onderwijs is klaarblijkelijk nog niet verholpen. Duizenden leraren zullen vrijdag de straat op gaan om te gaan staken, zo is de verwachting. Opvallend is dat mbo- en hbo-docenten grotendeels zullen afhaken. Dat meldt het AD.
De staking die gepland staat voor volgende vrijdag wordt een historische mijlpaal toegedicht. Het zou namelijk voor het eerst zijn dat er in álle lagen van het onderwijs actie wordt gevoerd.
Doel van de actie is om betere salarissen en vermindering van werkdruk te bewerkstelligen. Ongeveer de helft van de basisscholen zullen die dag de deuren sluiten en ongeveer een derde van de basisschoolleraren zegt te zullen verschijnen op het Malieveld komende vrijdag. De Universiteit van Amsterdam heeft zelfs bussen geregeld om de actievoerders te faciliteren.
Over het gebrek aan bereidheid onder mbo- en hbo-docenten is onduidelijkheid. Geen doorbetaling van salaris tijdens staking zou een grote factor kunnen zijn volgens de vakbonden.
Of de actie ook effect gaat hebben is onduidelijk. Er lijkt maar weinig aanstalten te worden gemaakt om de werkdruk terug te dringen en een salarisverhoging heeft ook vaak maar een tijdelijk effect. Het probleem zit hem volgens mij vooral in de bureaucratie en de overdreven meetbaarheidsdrang van de overheid om te willen kijken hoe een school/universiteit/opleiding, leraar/docent en scholier/student presteert.
Dit maakt het schoolsysteem tot een soort diplomafabriek met gestandaardiseerde studenten. Al het menselijke wordt er langzaam uitgestampt en beknelt daarmee juist het kritisch denkvermogen, de ontwikkeling ervan en de motivatie en inspiratie van alle partijen om te ontwikkelen. Het probleem is daarmee een stuk complexer dan het lijkt en de stakende leraren zijn eerder een symptoom dan het hoofdonderwerp van dit thema.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten