Game over voor Russische propagandisten: deeltjes van BUK-raket gevonden in lichamen van MH17-slachtoffers

Geen categorieokt 06 2015, 21:00
Anderhalf jaar lang verkondigden pro-Russische propagandisten dat het Oekraïne was die achter de aanslag op de MH17 zat. Dat kunnen we nu naar het rijk der fabelen verwijzen.
In een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Dat die volkswijsheid klopt als een bus, bleek het afgelopen anderhalf jaar maar weer. Na het neerhalen van de MH17 bleven pro-Russische onruststokers namelijk in een PR-gevecht verwikkeld met westerse onderzoekers.
Laatstgenoemden kwamen namelijk met de hypothese op de proppen zetten dat het vliegtuig - met aan boord 200 Nederlanders - was neergehaald door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Volgens deze uitleg zagen de amateuristische Poetinmilities het passagiersvliegtuig aan voor een gevechtsvliegtuig van de regering uit Kiev en haalden het neer met een BUK. Een BUK is een type in Rusland vervaardigd luchtafweergeschut.
Maar aangezien Vladimir Poetin geldt als een soort god in Rusland en Oost-Oekraïne - en uiteraard nooit een fout maakt - werd een alternatief verhaal de wereld in geholpen: een Oekraïens gevechtsvliegtuig zou de MH17 juist hebben neergeschoten, om vervolgens de Russen te kunnen 'framen' en een slag in de PR-oorlog toe te brengen.
Het scenario was al niet erg waarschijnlijk, en wordt alleen nog aangenomen door complotdenkers, maar wat er vandaag is ontdekt doet de deur van deze mythe nu écht dicht:
Er zijn stukjes van een Buk-raket aangetroffen in de lichamen van slachtoffers van vlucht MH17. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van het internationale onderzoeksteam naar de rampvlucht.
Ook in het vliegtuig zelf zijn resten van een Buk-raket aangetroffen, laat de voormalige leider van de Oekraïense afdeling van het onderzoeksteam weten. Het Openbaar Ministerie maakte in augustus al bekend dat op de rampplek onderdelen zijn gevonden die vermoedelijk van een Buk-raket afkomstig zijn.
De bewijzen dat Vladimir Poetin het brein is achter de aanslag op de MH17, stapelen zich in hoog tempo op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten