Hilarisch: Rellende Nederturken DENK vechten Turkse kwesties uit in Nederlands parlement

Geen categoriesep 15 2016, 17:00
De heer Tunahan Kuzu vindt het onbegrijpelijk en onbevattelijk dat Geert Wilders de couppoging in Turkije steunde. Nu zijn wij van DDS niet van de coups, maar het is wel erg interessant dat Kuzu deze politieke problemen lekker naar Nederland importeert.
Turken beslissen hoe de toekomst van Turkije eruitziet. Als de heerser van dat land zich een autocraat toont is het aan Nederland en de EU om hem de wacht aan te zetten en geen zaken meer met hem te doen. Dat lijkt me vrij voor de hand liggend. Wat we echter niet moeten doen -- in ieder geval niet in de Nederlandse Tweede Kamer -- is Turkse politieke kwesties bespreken in het parlement en net doen alsof onze volksvertegenwoordigers daarover gaan.
Toch is dat precies wat DENK doet. In het debat eerder deze week (waarschuwing: YouTube filmpje) over de situatie in Turkije viel Kuzu Geert Wilders namelijk hard aan omdat die zijn steun uitsprak voor de mislukte couppoging. Ja, zei Wilders, "normaliter" moet het leger zich ver buiten de politiek houden, maar in dit geval waren de omstandigheden extreem. Daar komt bij, zei hij, dat het leger historisch gezien al een eeuwlang de grote verdediger van het secularisme is in Turkije: van de scheiding tussen moskee en staat. Het werkt daar dus anders dan in Nederland.
Of je de coup nou steunde of niet (en ik heb publiekelijk laten weten dat ik dat niet deed), historisch gezien klopt Wilders' punt natuurlijk wel degelijk. Het Turkse leger heeft al vaker islamisten eruit gegooid, en dat verdedigden ze keer op keer door uit te leggen dat ze laïcité beschermden: het secularisme. Die opdracht hadden ze luid en duidelijk meegekregen van de grondlegger van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, een naam die Wilders dan ook verschillende keren noemde.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Via bankoverboeking:
Liberty Media
Bank: Rabobank
Stad: Leeuwarden
IBAN: NL95RABO0159098327
OVV: ‘Stuur DDS naar Den Haag’
Opmerkelijk genoeg had de PVV-leider alleen maar positieve, lovende woorden voor de grondlegger van het moderne Turkije, terwijl Kuzu letterlijk niets over hem zei. Het bewijst maar weer eens dat Erdogan-fanaten, of ze nu in Nederland of Turkije wonen, niets op hebben met de denkbeelden van de man die hun land uit de as deed herrijzen, en van wie er overal, in elke stad, grote standbeelden staan. Voor al te veel Erdoganisten is Atatürk geen held, maar een vijand, omdat hij -- anders dan de huidige president Recep Tayyip Erdogan -- sterk in secularisme geloofde en ervoor zorgde dat de politieke islam op geen enkele manier een rol kon en mocht spelen in Turkije.
Belangrijke punten, maar het belangrijkste is natuurlijk dat DENK het blijkbaar volstrekt normaal vindt om dit soort (inderdaad: interessante!) Turkse politieke debatten in onze Tweede Kamer te voeren. Heel gek, meneer Kuzu -- misschien dat u het niet weet omdat u al jaren in Nederland woont -- maar het gros van de Nederlanders vindt dat dit debat gevoerd moet worden in het Turkse parlement. Ja, daar schrikt Kuzu ongetwijfeld even van, maar het is echt waar: Turkije heeft ook een parlement. En het is daar waar Turkse politici over de toekomst en politiek van hun land debatteren.
Waar het in Nederland om gaat is de relatie met Turkije en de maatregelen die op wangedrag van de Turkse regering moeten volgen; wangedrag als grootschalige zuiveringen, inname van paspoorten van journalisten, en de massa-arrestaties van critici.
Kijk de clash tussen Wilders en Kuzu. De twee gaan elkaar vanaf minuut 5:42 te lijf. Het spektakel eindigt bij 9:44.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten