Hommeles! Partij voor de Dieren houdt 'intern gesprek' over koers en visie Marianne Thieme

Geen categorieaug 01 2019, 8:00
Bij de Partij voor de Dieren krijgt het vertrek van Femke Merel van Kooten een vervolg. De voorzitter van de partij, Sebastiaan Wolswinkel, wenst discussie over de visie op "mensenzaken" ofwel of volksvertegenwoordigers van de partij zich ook moeten inzetten voor mensen. Oprichter Marianne Thieme wil vasthouden aan de huidige koers -wat deze ook moge zijn, met een focus op dieren.
Voorzitter Wolswinkel laat tegenover het Algemeen Dagblad weten dat de discussie noodzakelijk is vanwege het feit dat hernieuwde aandacht voor mensen ten koste gaat voor de aandacht voor de dieren. Dat laatste wil fractievoorzitter Thieme koste wat het kost voorkomen, zo lijkt het althans, en het bleek één van de redenen waarom Van Kooten uit de fractie stapte:

"De aandacht gaat nu naar dier, natuur en milieu. Naar andere zaken wordt zo min mogelijk gekeken, omdat dat ten koste kan gaan van onze kerntaken."

De 24-jarige voorzitter pakt het in ieder geval handiger aan dan zijn oudere collega en oud-FVD bestuurder Henk Otten, de laatste nam zijn bijnaam 'de tank' te letterlijk en overschreeuwde hij zichzelf in de NRC. Wolswinkel geeft echter blijk van een andere houding en dat siert de jongeman. Je kunt het met de dierenvrienden eens zijn of niet, maar dat hun voorzitter een sympathieke indruk maakt spreekt voor ze. Wolswinkel wil in gesprek met de leden alvorens een koerswijziging binnen de partij te organiseren:

"Dat is aan de leden. De grote vraag is: blijven wij ons richten op deze zaken of zijn er ook andere dingen waar wij ons als partij mee bezig kunnen houden? Gaan we verbreden? Dat laatste kan nuttig zijn, omdat we op die manier kunnen groeien. We kunnen de levens van mensen verbeteren, op zo’n manier dat ze beter in staat zijn om op te komen voor dier, natuur en milieu"

De interne discussie komt dus op het moment dat de politiek in reces verkeerd, een Kamerlid recentelijk opstapte en kiezers zich afvragen of de brede visie die "Plan B" impliceert ook wordt waar gemaakt. Tegelijkertijd stagneert de partij in de peilingen:

"De verkiezingscampagne draaide om ‘Plan B’, voor een betere wereld. Ik kan mij voorstellen dat nieuwe leden daardoor de indruk hebben dat we een partij zijn met een brede taakopvatting. Daarover moeten we praten."

Prima idee dus, om onder deze omstandigheden te evalueren en nieuwe plannen te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten