ISIS eist bomaanslagen in Jakarta op

ISIS eist bomaanslagen in Jakarta op

ISIS heeft de bomaanslagen in de Indonesische hoofdstad officieel opgeëist.

Met de aanslag in Jakarta, waarbij meerdere bommen gelijktijdig tot ontploffing werden gebracht, wilde ISIS een soortgelijk bloedbad aanrichten als in Parijs in november. Onder andere een Starbucks-filiaal en een politiebureau werden aangevallen. Direct werd vermoed dat het om ISIS ging, en dat heeft de terreurorganisatie nu ook zelf bevestigd:

"Strijders van de Islamitische Staat hebben vanmorgen een gewapende aanval uitgevoerd met als doelwit buitenlandse staatsburgers en de veiligheidstroepen die hen beschermen in de Indonesische hoofdstad"

Volgens de hoofdcommissaris van de politie in Jakarta, zit de Indonesische staatsburger Bahrun Naim, die zich in Syrië bij ISIS heeft aangesloten, achter de aanslag.

De aanval past – helaas – in een trend: steeds vaker worden er in grote steden aanslagen gepleegd door groepen terroristen die met vuurwapens en bommen in korte tijd zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken. Er is zelfs een term bedacht voor deze categorie aanslagen: Marauding Terrorist Firearms Attack, oftewel MTFA. Veiligheidsdiensten moeten voorbereid zijn op een plotselinge aanval door een onbekend aantal terroristen, waarbij het ten eerste belangrijk is om de terroristen zo snel mogelijk op te sporen en uit te schakelen. Ten tweede moet worden gezorgd dat burgers kalm blijven, zodat een stad niet volledig ontregeld raakt.

Ondanks de meerdere explosies valt het aantal slachtoffers van de aanslagen (naar omstandigheden) mee. Twee burgers kwamen om bij de aanslag, en de Indonesische politie heeft vijf ISIS-terroristen gedood. Ook raakten zo'n 20 mensen gewond. Volgens de politie is de situatie inmiddels onder controle.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Terrorisme Indonesië Jakarta

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties