'Jan Roos van Powned wordt lijsttrekker VNL'

'Jan Roos van Powned wordt lijsttrekker VNL'

Wordt Jan Roos, de irritante maar toch ook ongelooflijk grappige man (voorheen) van Powned, de nieuwe lijsttrekker van VNL?

Joost Niemoller zegt van wel:

Joost laat er op zijn eigen website geen twijfel over bestaan wat hij hiervan vindt:

Voor de media zal het lijsttrekkerschap van Jan Roos een geschenk uit de hemel zijn. Na de mislukking met die bekende advocaat –hoe heet die ook alweer- hebben ze nu iemand die altijd zal aanschuiven bij Pauw en de andere VARA programma’s van de NPO. Heeft Wilders iets gezegd waar commentaar op nodig is, gooi een kwartje in Jan en het komt eruit. Tweespalt bij de populisten! Ze maken mekaar helemaal af! De journalisten zullen zich in de handen wrijven. Jan kan er met de botte bijl ingaan en zo hebben de journalisten het in dit geval graag.

Met andere woorden, voor Joost is dit eerst en vooral slecht voor de PVV. Want zo kijkt hij immers naar de politiek: iets is goed voor de PVV (en dus leuk) of het is dat niet (en het is dus slecht). In Amerika noemen ze dat partisan: iemand die zich hardmaakt voor één partij en daar alles op inzet. In Nederland noemen we het gewoon: vermoeiend.

De 'bronnen' op wie Joost zich baseert hebben het volgens Jan Roos zelf verkeerd:

Maar ja, dit is natuurlijk de politiek. Geen enkele toekomstige lijsttrekker gaat van tevoren roepen dat hij het wordt. Dat is zo ongeveer suïcidaal. Zelfs als het klopt zal Roos dat dus zo lang mogelijk ontkennen, tot hij opeens gepresenteerd wordt als de nieuwe lijstaanvoerder, op welk moment wij in de media massaal vergeten dat hij het tijdenlang ontkende.

Hilarisch genoeg gebruikt Joost dit gerucht ook om even uit te halen naar GeenStijl, een site die volgens hem anti-PVV is:

In het kader hiervan worden de felle aanvallen op de PVV op de website GeenStijl begrijpelijk.

Waar hij aan toevoegt:

En hoe gaat dat uitpakken voor GeenStijl? Ik hoop dat ze het gaan redden, en dat ze niet aan interne ruzies ten onder gaan. Want websites als GeenStijl hebben we keihard nodig in dit verdorde en politiek correcte medialandschap.

En dat laatste is natuurlijk weer hilarisch. Er is werkelijk geen enkele reden om te geloven dat, als Roos inderdaad de lijsttrekker wordt van VNL, en als GeenStijl die partij een beetje promoot, die website daar onder zal lijden. De enige mensen die dat denken zijn diehard PVV'ers. Maar die roepen al jaren dat alle niet-PVV-sites uiteindelijk ten onder zullen gaan. Dat komt ongetwijfeld doordat deze mensen alleen met elkaar communiceren, waardoor ze ervan overtuigd zijn dat iedereen hun mening deelt.

In werkelijkheid is dat natuurlijk allerminst het geval. De PVV doet het aardig in de peilingen, maar de verkiezingen staan nog lang niet voor de deur. Daar komt bij dat de PVV wel vaker goed presteerde in peilingen ruim voor verkiezingen, maar dat de partij vervolgens toch teleurstelde als we echt naar de stembus moesten. Voor een groot deel komt dat doordat kiezers het risico met de PVV gewoon niet aandurven.

Tenslotte word ik er een beetje moe van dat Joost de PVV én VNL populistische partijen noemt. De PVV is dat inderdaad, maar VNL is dat niet. Populisme is progressivisme. Je kunt niet voor een kleine overheid zijn en tegelijkertijd inhoudelijk populistisch zijn. Natuurlijk kan je stijl wel populistisch zijn, maar dat is wat anders.

Maar goed, misschien is het te genereus om te verwachten dat Joost, of een andere prominente aanhanger van de PVV, dat begrijpt. Daar moet je immers kritisch voor kunnen denken, zonder meteen te vervallen in allerhande samenzweringstheorieën. Blijkbaar zijn deze mensen daar niet toe in staat.

Overigens hebben wij natuurlijk contact opgenomen met VNL en Jan Roos met de vraag of ze het gerucht kunnen bevestigen of ontkennen. Het gevolg? radiostilte. Dat zegt mogelijkerwijs natuurlijk wel degelijk het één en ander over het waarheidsgehalte van dit nieuws: bij een 'nee' zou dat normaal gesproken probleemloos hardop uitgesproken worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties