klaver

Goed nieuws! Kiezers voorspellen faalstrategie van GroenLinks, kiezerspotentieel ook flink geslonken

Geen categorieokt 06 2019, 12:00
Afgelopen maand kondigde GroenLinks-leider Jesse Klaver aan dat hij de politiek 'over een andere boeg gooit' en af wil van de zogenaamde scorebordpolitiek. Klaver hekelde in het openbaar de optredens van zijn ambtsgenoten en verweet hen een overmatige geldingsdrang. Enkele weken later begint zijn partij echter zetels te bloeden aan D66 en twijfelen kiezers over de nieuwe strategie van Klaver.
Ruim 49% van de respondenten uit het panel van Maurice de Hond (Peil.nl) denkt namelijk dat het een onverstandige zet was van Klaver, om de competitie tussen volksvertegenwoordigers vaarwel te zeggen. Dat is geheel logisch en kiezers begrijpen blijkbaar beter dan Klaver dat het inbrengen van ideeën en de discussie daarover gewoonweg behoren tot de parlementaire democratie. Met zijn 'nieuwe strategie' wijkt Klaver te ver van de norm. Kijk maar eens naar de tabel hieronder voor de resultaten van de peiling:

Kiezers voorspellen faalstrategie van GroenLinks

[caption id="attachment_236516" align="aligncenter" width="800"]Kiezers denken niet dat de nieuwe strategie van Jesse Klaver gaat werken. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="158" /> Kiezers denken niet dat de nieuwe strategie van Jesse Klaver gaat werken. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat kiezers weinig vertrouwen hebben in de nieuwe manier van opereren van GroenLinks. Ruim 49% van hen denkt dat de tactiek niet gaat werken. Opmerkelijk is dat vooral kiezers van coalitiepartij VVD positief zijn over de plotselinge draai van Klaver. Het verraad van Klaver kwam zelfs zo plotseling dat zijn bondgenoten op de linkerflank ontstemd waren. Dit is ook terug te zien in de resultaten van de peiling. Ruim 81% van de PvdA-kiezers is negatief en 55% van de SP-kiezers evenzo.
Verder zien we dat eigenlijk alle kiezers negatief zijn over de nieuwe "strategie" van GroenLinks behalve dan GroenLinks-kiezers (38%) en de kiezers van coalitiepartijen. De laatsten kunnen natuurlijk in hun handjes knijpen met een mak lammetje als Klaver. Zonder daadwerkelijke toezeggingen instemmen met de Rijksbegroting is verder ongepast als oppositiepartij, maar GroenLinks doet het toch.

Kiezerspotentieel omlaag

[caption id="attachment_236518" align="aligncenter" width="800"]Kiezers denken niet dat de nieuwe strategie van Jesse Klaver gaat werken. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Kiezers laten weten niet na te denken om te stemmen op GroenLinks. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Het goede nieuws voor de mensen in Nederland is echter dat het kiezerspotentieel van de partij onder druk staat. Meer respondenten hebben aangegeven dat de nieuwe modus operandi hen juist afstoot en het onwaarschijnlijker maakt dat zeop GroenLinks stemmen bij de volgende verkiezingen. De enige partij waarvan Klavers verraaddivisie nog stemmers kan trekken is D66, maar deze partij zal het waarschijnlijk winnen van het links-populistische gebral van Klaver.
Vandaag niets behalve goed nieuws dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten