snapshot8

'Maar wat wilde geperoxideerde papegaai Geert Wilders dan met een cartoonwedstrijd?'

Geen categoriesep 17 2018, 15:00
Cartoonist Ardy Beld verwondert zich nog altijd over de inmiddels geannuleerde cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. Ziet hij zelf de ironie niet in gezien z'n stellingname tegen kunst? En verder: waarom zijn er nog altijd bepaalde onderwerpen taboe om over te tekenen?
Wilders en cartoons. Een contradictio in termini. Men leze het PVV verkiezingsprogramma van 2017: “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.” Nu is het natuurlijk de vraag of karikatuur tot de kunst mag worden gerekend. Soms wel. Soms ook eerder niet. Maar wat wilde die geperoxideerde papegaai dan met een cartoonwedstrijd? Was het een edele strijd voor de vrije pen? Wilde hij ten onder gaan in een alles afsluitende orgie van bommen à la Jan van Speijk?
Het enige dat ik als cartoonist in deze vreemde actie moet erkennen; Hij heeft zijn worstvinger op de zere plek gelegd. Probeer maar eens ergens een grap over luierende vluchtelingen, verkeerd geplande zelfmoordaanslagen of zinkende ngo-schepen gepubliceerd te krijgen. Dat wordt drie keer niets.
Alle andere heilige huisjes mogen wél tegen de vlakte. Het koningshuis bijvoorbeeld. Een complete strip over Willem-Alexander door Pieter Hogenbirk. Enkel en alleen om te lachen. Dat mag. De tekenaar Holtrop die in 1966 een prent tekende waarop koningin Juliana zich prostitueerde had zich erop uit kunnen leven. Toendertijd werd de tekening in beslag genomen, Holtrop en zijn uitgever gearresteerd en vervolgd. In 1968 verhuisde hij naar Parijs. Pieter kan mooi hier blijven en lekker verder tekenen. Het koningshuis is geen taboe meer. Met Willy mag je doen wat je wilt. Godzijdank.
Ook de paus, de zwartekousenkerk, de belastingdienst, Erica Terpstra. Allemaal gekkigheid waar je om mag lachen. Waarom mag dan juist de geheel van gevoel voor humor gespeende Wilders het alleenrecht opeisen op niet politiek correcte cartoons? Waarom zouden andere landen zoals Denemarken en Frankrijk het wel kunnen, maar Nederland niet. Als er ergens een vluchteling bestaat die op verschillende plaatsen dezelfde financiële vergoeding krijgt, dan moet dat reden genoeg zijn om daar een ludieke prent van te maken. Met andere woorden, in een laatste poging mijn karikaturen aan de man te brengen…
casablanca
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten