Matteo Salvini: "geen migranten, maar terroristen aan boord schepen uit Libië"

Geen categorieapr 17 2019, 15:00
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft uit veiligheidsoverwegingen alle Italiaanse havens gesloten voor schepen uit Libië, Gisteren tijdens een tv-show waarschuwde Salvini voor terreur via Libië omdat het land zo ongelooflijk instabiel is. Sinds een westerse alliantie het lot van dictator Muammar Kaddafi in 2011 bezegelde verkeert het land in chaos.
Matteo Salvini focust zich eerst op de veiligheid van zijn eigen volk, terecht:

"Infiltratie van islamitische terroristen is niet langer een risico, het is een zekerheid geworden: het is daarom mijn plicht te herhalen dat er geen schepen zullen aanmeren in de Italiaanse havens"

Duidelijk taal van de Italiaan, die we kennen van zijn eerdere onderonsjes met migranten. Hij is behoorlijk fel op migratie, maar heeft volgens velen toch een goed hart. Zo schonk hij onlangs een migrantenfamilie Italiaanse paspoorten nadat de zoon van de familie tientallen kinderen redde van de verbrandingsdood.
Het nieuws dat de havens van Italië nu worden gesloten komt voor migranten op een slecht moment. Al is elk moment een slecht moment voor een migrant als hij hoort dat zijn favoriete bestemming onbereikbaar wordt.
Voor de Italianen is het echter een oplossing, maar de migranten in Libië zitten nu dus dubbel in de problemen. Niet alleen proberen ze Europa op illegale wijze te bereiken, waarbij vaak slachtoffers vallen, maar raken ze nu ook verstrikt in een Libisch conflict. Een conflict dat eigenlijk niet had hoeven te bestaan, maar de migranten kozen zelf om naar Libië te reizen.
Onder druk van mensensmokkelaars en fantasieverhalen over het leven in Europa. UNHCR waarschuwde afgelopen week nog dat het conflict ertoe leidde dat duizenden migranten in kampen zitten. Heel erg allemaal, maar ja, dit is wat je krijgt als je dictators verjaagt zonder dat er een strategie is die werkt.
Voor de mensen aldaar is het hopen dat het land snel stabieler wordt, wellicht kan dat onder Khalifa Haftar. Maar, even ter herinnering voor Matteo Salvini: Italië hielp mee aan de destabilisatie van Libië. Het land heeft dus nog wel een kleine ereschuld...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten