Nederlandse kranten durven cartoons Charlie Hebdo niet op voorpagina te zetten

Geen categoriejan 08 2015, 8:00
Er zijn gelukkig twee uitzonderingen.
Veel mensen hoopten dat na de verschrikkelijke terreuraanslag van gisteren op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo dat onze kranten massaal hun cartoons op de voorpagina zouden zetten als een steunbetuiging aan het blad, de slachtoffers en de nabestaanden.
De Nederlandse kranten zouden moeten laten zien dat ze pal achter de vrijheid van meningsuiting staan. Helaas, de meeste kranten durven het toch niet aan vandaag. De Volkskrant, Trouw, het AD, het FD, het ND, etc.; allemaal hebben ze géén Charlie Hebdo-cartoons op de voorpagina gezet. De angst zit er kennelijk goed in.
Gelukkig zijn er twee positieve uitzonderingen: NRC Next en De Telegraaf. De eerste krant noemt zichzelf niet eens NRC Next meer, maar Charlie Hebdo. Dát is pas solidariteit. "Liefde is sterker dan haat," staat er in de cartoon. Een prachtige boodschap.
De Telegraaf is voor één keer teruggegaan op het oude formaat en heeft rechtsonder op de voorpagina een kleine cartoon gezet. Het is de cartoon die vlak voor de massamoord op de redactie werd gepubliceerd door Charlie Hebdo.
cartoons_charliehebdo_voorpagina
Het is teleurstellend dat de andere kranten niet eens een milimeter van een Charlie Hebdo-cartoon op de voorpagina hebben gezet. Vanavond om 18:00 uur wordt er in verschillende gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, etc.) gedemonstreerd om steun te betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden.
Ik hoop dat de demonstranten dan niet alleen borden omhoog houden met de tekst 'Je suis Charlie', maar dat ze óók de cartoons meenemen, om aan de hele radicaal-islamitische wereld te laten zien: wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en die laten wij ons nooit ontnemen, hoeveel aanslagen er ook worden gepleegd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten