Nedermarokkaanse Studio Voetbal-redacteur: 'Amrabat moet voor Marokko kiezen, hij is een Marokkaan!'

Geen categorieokt 03 2017, 11:59
Waarom Sofyan Amrabat voor Marokko moet kiezen, aldus Nordin Ghouddani, redacteur van Studio Voetbal? Simpel: hij is een Marokkaan die toevallig in Nederland woont.
Nordin Ghouddani heeft een column geschreven voor de radicaal-linkse Volkskrant, waarin hij uitlegt dat Feyenoord-speler Sofyan Amrabat wat hem betreft voor eens en altijd moet kiezen voor het Marokkaanse nationale elftal. Nou is Amrabat geboren en getogen in Nederland, maar volgens Ghouddani maakt dat helemaal niets uit. Als puntje bij paaltje komt is hij namelijk op de eerste plaats een Marokkaan. Niet een Nederlander.

"Weet je wat wellicht de belangrijkste reden is om voor Marokko te kiezen? Amrabat is een Marokkaan."

Vervolgens komt Ghouddani met een jankverhaal over dat die vieze vuile witte Nederlanders Marokkaanse Nederlanders altijd discrimineren. De bijzonder goede Schoolezing van Sybrand Buma zou daar een uitstekend voorbeeld van zijn:

Laten we gewoon zeggen waar het op staat. Als we precies in dat hokje passen, waar eigenlijk niemand in past, zijn we Nederlander, maar anders niet. Dus je geloof, je cultuur, je identiteit uit het raam gooien, ja dan ben je Nederlander, als je 'geluk' hebt. Dat bewees eerder deze maand CDA-leider Buma met zijn H.J. Schoolezing. De boze burger is een gewone Nederlander die telkens tegen een muur oploopt, zei Buma. Wie is die gewone Nederlander? Kan die ook zwarte krullen hebben, misschien een tintje?

Natuurlijk beweert helemaal niemand -- en zeker Buma niet -- dat die 'gewone Nederlander' geen zwarte krullen kan hebben of "misschien een tintje." Mijn dochter heeft een tint. Dat maakt haar niet minder Nederlands.
Nee, wat iemand "geen Nederlander" maakt is niet zijn huidskleur of religie, maar zijn houding. Ghouddani ziet zichzelf als Marokkaan. Lees maar:

"Vraag aan diezelfde mensen wat ze zien als ze mij zien. Een Nederlander of een Marokkaan? Ik durf te wedden dat de ruime meerderheid zal zeggen: 'Dat is een Marokkaan!'

En ja, dat ben ik ook, maar ook een trotse Tilburger en heel gelukkig in Nederland."

Weer dat slachtofferschap gemengd met een eerlijke opmerking: hij vindt zichzelf Marokkaan. Dat hij in Nederland woont is min of meer toeval. Hij is daar gelukkig, maar dat is het dan wel.
Gewoon omdat het kan gebruikt Ghouddani vervolgens een patriottisch argument om Amrabat naar het Marokkaanse elftal te slepen:

"Sofyan, maak de juiste keuze en maak ons trots. Samen met je broer naar het WK in Rusland waar we geschiedenis kunnen schrijven! Ik wens je veel wijsheid toe, maar maak je keuze met je hart!"

Hartstikke leuk hoor, die Marokkaanse trots. En ja, een trotse Marokkaan kan prima in Nederland wonen, werken en vakantie vieren. Maar waarom heeft zo'n man ook een Nederlands paspoort? Alleen Nederlanders hebben daar recht op. Je weet wel, dat zijn van die mensen die zich daadwerkelijk Nederlander voelen in hun hart. Ghouddani doet dat duidelijk niet en hoopt (en gelooft!) dat ditzelfde voor Amrabat geldt. Ze zijn allebei geboren en getogen in ons land, maar er een échte band mee hebben en zich als Nederland identificeren? Nee. Nu niet, nooit niet.
Prima. Niemand die je het land uitflikkert. Je bent welkom in Nederland, net zoals talloze Nederlandse expats in andere landen wonen zonder dat ze het paspoort van dat land hebben aangevraagd. Maar je bent dan wel welkom als de gast die je je duidelijk voelt. Lever je Nederlandse paspoort in en kies écht voor Marokko. Want wat Ghouddani en zijn vrienden nu doen is van twee walletjes eten. Heel hard roepen dat ze weinig met Nederland hebben (behalve dan dat ze het er heel fijn vinden), maar in gedrag én gedachtewereld 100 procent Marokkaans zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten