Netanyahu: 'Israël heeft Europa behoed voor tientallen zware terreuraanslagen'

Netanyahu: 'Israël heeft Europa behoed voor tientallen zware terreuraanslagen'

We hebben veel aan Israël te danken.

Bij een bijeenkomst met NAVO-diplomaten in Israël liet premier Benjamin Netanyahu gisteren weten dat Europa zijn kleine landje dankbaar mag zijn. Israëlische inlichtingendiensten hebben namelijk tientallen zware aanslagen voorkomen in Europa.

"We hebben, via onze inlichtingendiensten, informatie verstrekt waardoor tientallen zware terreuraanslagen zijn voorkomen, vele in Europese steden," aldus Netanyahu. "Sommige van deze aanslagen hadden heel grootschalig kunnen zijn, van de ergste soort die ooit op Europees grondgebied zijn gepleegd – en erger nog, omdat ze te maken hadden met de burgerluchtvaart. Israël heeft dat voorkomen, en heeft daarmee vele Europese levens gered."

In Nederland praten we er bijna nooit over, maar Israël is één van de meest effectieve terroristenjagers ter wereld. Amerika krijgt veel respect in dat opzicht, maar we moeten de skills van onze Israëlische vrienden niet onderschatten. Als er één land is dat bovenop terroristen zit en ze ongelooflijk goed in de gaten houdt is het Israël. Natuurlijk doet dat land dit vooral om zichzelf te beschermen, maar de Israëlische inlichtingendienst zijn ook maar al te zeer bereid om informatie over terroristische aanslagen te delen met bondgenoten.

Dat mag ook weleens hardop gezegd worden.

Oh ja, voordat wij in Europa feest vieren dat ISIS verslagen is in Syrië en Irak heeft Netanyahu ook nog iets belangrijks te zeggen: het heeft er alle schijn van dat ISIS aan het herbouwen is in Egypte. In de Sinaï om precies te zijn. Israël is al bezig om daar iets aan te doen, maar ook het Westen zal daar in actie moeten komen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer