Nóg een overwinning voor Pieter Omtzigt! Fractievoorzitter EVP in Europese assemblee stapt op vanwege corruptieonderzoek

Geen categoriemei 12 2018, 16:00
Nog een scalpel die Pieter Omtzigt kan toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende collectie.
Het anti-corruptierapport van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa drie weken geleden heeft héél veel losgemaakt in Europa. Vandaag is bekend geworden dat de vierde fractievoorzitter van de EVP opstapt. Het gaat om de voorzitter van de Europese VolksPartij in de assemblee, Cezar Florin Preda. Eerder werd al bekend dat de voorzitter van de juridische commissie ook zou aftreden vanwege het rapport opgesteld door... onze eigen Pieter Omtzigt.
Elsevier legt uit:

In een brief aan zijn EVP-collega’s laat Preda weten terug te treden als voorzitter van de groep in de assemblee. Hij was al op non-actief gesteld, maar nu treedt hij ‘vrijwillig’ terug. In het rapport over leden die mogelijk verstrengeld zijn in corruptieschandalen rondom het regime in Azerbeidzjan wordt zijn naam vele malen genoemd. Preda ontkent overigens alle aantijgingen, en wijst op een document van zijn moederland Roemenië dat de beschuldigingen zou ontkrachten. Desalniettemin legt hij zijn functie als voorzitter neer. ‘Externe druk’ is volgens hem de reden om zich terug te trekken: in het licht van de naderende Europese verkiezingen (in mei 2019) moet ‘het imago, de principes en het doel’ van de EVP worden gewaarborgd, aldus Preda.

Uit het onderzoek -- dat uiteindelijk werd uitgevoerd door drie onafhankelijke rechters -- is gebleken dat de corruptie wijd verspreid is in de Raad. Dé grote initiatiefnemer is Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA. Preda is weliswaar fractievoorzitter van zijn eigen Europese EVP (daar is het CDA bij aangesloten), maar toch viert hij het besluit van Preda om op te stappen. En terecht, natuurlijk.
Het is tekenend voor de manier waarop Omtzigt te werk gaat. Hij is niet bang om ook naar zijn eigen partij te kijken. Daarbij is hij bereid om zijn nek verder uit te steken dan wie ook. Het was, toen hij begon, niet vanzelfsprekend dat vier fractievoorzitters wat corruptie zagen. Normaal gesproken was dit op een heel andere manier geëindigd dan met het ontslag van een hele groep machtige Europese politici. Het zegt ongelooflijk veel over Omtzigt en diens principes dat hij dit voor elkaar heeft gekregen; dat corruptie in de Raad nu écht wordt aangepakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten